ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφυγικό: Ανάγκη για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των προσφύγων

Το προσφυγικό ζήτημα είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει. Ουδέν μονιμότερον τελικά του προσωρινού. Το γεγονός αυτό, το έχουν αντιληφθεί τόσο οι πολίτες (κυρίως των νησιών που φιλοξενούν τις προσφυγικές ομάδες) όσο και οι κυβερνώντες.

Προσφυγικό: Ανάγκη για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των προσφύγων

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Φυσικά τα υπουργεία που έχουν πρωτοστατήσει στο θέμα είναι τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υγείας, με την πολιτική ηγεσία του τελευταίου, να δηλώνει πολλές φορές, ότι καταφέραμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό χωρίς να μας καταπιεί και χωρίς να δημιουργηθεί μία «υγειονομική βόμβα».

Με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του μείζονος θέματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, προχώρησε στην έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το ενημερωτικό Δελτίο θα εκδίδεται από την Ειδική Γραμματεία σε περιοδική βάση. Την έκδοση προλογίζουν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και η Ειδική Γραμματέας, Φωτεινή Παντιώρα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βίτσας αναφέρεται στον ρόλο, στις πρωτοβουλίες, στην οργάνωση και στις δράσεις που έχει αναλάβει η πολιτεία σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από την πρώτη στιγμή που η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί το προσφυγικό.

Επισημαίνει δε, ότι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το επόμενο διάστημα, εστιάζουν στην εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής στα νησιά για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων, στην αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών έως ότου επιτευχθούν πλήρως οι προϋποθέσεις που θέτει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας καθώς και στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων για το άσυλο.

Στον χαιρετισμό της η κυρία Παντιώρα σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πολιτείας για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών ενισχύονται συνεχώς, υπογραμμίζοντας την ενεργό δράση των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα επισημαίνει ότι πέραν των αριθμητικών και στατιστικών δεδομένων, το προσφυγικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό.

Στο Ενημερωτικό Δελτίο παρατίθενται, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για :

- Τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές
- Την Υπηρεσία Ασύλου και την εξέταση των αιτημάτων σε Α΄ και Β΄ βαθμό
- Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα μετεγκατάστασης-επανένωσης οικογενειών
- Τις δράσεις στον Τομέα της Υγείας: (Εμβολιασμούς- Πρόσβαση προσφύγων-μεταναστών στο ΕΣΥ)
- Τις πρωτοβουλίες για την αποτροπή της έμφυλης βίας και της βίας κατά γυναικών
- Την πρόσβαση των προσφυγοπαίδων στην δημόσια εκπαίδευση
- Tα ζητήματα χρηματοδότησης

Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Δελτίο.

Συνεργασία ΚΕΘΕΑ

Εν τω μεταξύ, την πρώτη συστηματική και μεγάλης εμβέλειας παρέμβαση στον προσφυγικό πληθυσμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ανακοίνωσαν στο τέλος Μαρτίου στην Αθήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

To πρόγραμμα «REFRAME» (Responding to Emergency needs and Fostering Refugees’ and Migrants’ Empowerment) υλοποιείται από κοινού από τους δύο φορείς με χρηματοδότηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REFRAMΕ. Ο στόχος του προγράμματος είναι η προστασία μεταναστών και προσφύγων που έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και τις προοπτικές κοινωνικής τους ένταξης.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη «να στηθεί ένας μηχανισμός που θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της χρηματοδότησης» και να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα εμπειρία της χώρας ως προς την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων με ανάλογα προβλήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση και η κοινωνία έδειξαν από τη πρώτη στιγμή ευαισθησία και αλληλεγγύη στην διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, σημείωσε η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα. Χαιρετίζοντας την παρουσίαση του κοινού προγράμματος ΔΟΜ - ΚΕΘΕΑ, επεσήμανε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτείας παραμένει η προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλης Γκιτάκος επεσήμανε ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των προσφύγων σε πρόληψη και θεραπεία για τις εξαρτήσεις, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο του ευρύτερου δικαιώματος στην υγεία και πρέπει να διασφαλίζεται.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, αναδεικνύοντας την άψογη συνεργασία των δύο φορέων τόνισε ότι ο ΔΟΜ, αξιοποιώντας την εμπειρία και το διάλογο με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, είναι εδώ για να συμβάλλει στη βελτίωση και την επίλυση τέτοιων καταστάσεων.

Με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ ο ΔΟΜ υλοποιεί το σκέλος του προγράμματος REFRAME που στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή μηχανισμών πρόληψης και απόκρισης όσον αφορά τη χρήση και την εξάρτηση από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και της διευκόλυνσης της παραπομπής σε κέντρα απεξάρτησης.

Η παρέμβαση αυτή εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που συντονίζει ο ΔΟΜ στη Μαλακάσα, τη Θήβα και τη Ριτσώνα, και όπου αλλού χρειαστεί, ενώ σταδιακά επεκτείνεται και σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων του ΔΟΜ στην Αθήνα. Στις υπηρεσίες που προσφέρονται περιλαμβάνονται:

  • Συστηματική διερεύνηση αναγκών και παροχή ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης σε όλους τους ενδιαφερόμενους για θέματα νόμιμων και παράνομων ουσιών.
  • Ομάδες πρόληψης - έγκαιρης παρέμβασης για οικογένειες, γονείς, παιδιά και νέους.
  • Συμβουλευτική υποστήριξη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρoβλήματα με τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών και παραπομπή τους, εφόσον υπάρχει ανάγκη, σε θεραπευτικές δομές του ΚΕΘΕΑ.
  • Ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των επαγγελματιών και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας και τους ξενώνες για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας και παραπομπών.

Στην ομάδα υλοποίησης περιλαμβάνονται έμπειροι στη διαπολιτισμική προσέγγιση σύμβουλοι τοξικοεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, διερμηνείς/ πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και νομικός σύμβουλος του ΔΟΜ. Το επόμενο διάστημα η ομάδα θα ενισχυθεί με ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικούς θεραπευτές, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη κινητή μονάδα ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα REFRAME περιλαμβάνει δύο ακόμα άξονες που αφορούν:

  • τη βελτιστοποιημένη επείγουσα στέγαση και εξειδικευμένη υποστήριξη σε θύματα σεξουαλικής βίας ή της βίας λόγω φύλου (SGBV), συμπεριλαμβανομένων μέτρων ευαισθητοποίησης και προβολής, και
  • την ελαχιστοποίηση του κινδύνου βίας και κακοποίησης προάγοντας την ενεργή ανάμειξη μεταναστών και προσφύγων σε επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμη:

Προσφυγικό: Κονδύλια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ της ΕΕ στην Ελλάδα



Προσφυγικό: 5 Μύθοι & αλήθειες για τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας από τους Γιατρούς του Κόσμου

Πρόσφυγες: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός διακόπτει τις υπηρεσίες του στην ηπειρωτική χώρα

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Αναλαμβάνουν δράση και πάλι στη Χίο για τους πρόσφυγες

Ασυνόδευτα ανήλικα: Πάνω από 55 παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο Κέντρο Φιλοξενίας του ΕΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της Οργάνωσης