ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Άσκηση: Έξι λόγοι που σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Γίνετε πιο δραστήριοι και αντιμετωπίστε το άγχος.

Άσκηση: Έξι λόγοι που σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Τα οφέλη της άσκησης για τη σωματική υγεία είναι γνωστά. Μεταξύ άλλων, ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

Η γυμναστική είναι όμως εξίσου ευεργετική και για την ψυχική υγεία, καθώς μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να γίνετε πιο δραστήριοι. Οι ενδορφίνες, που είναι γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας» μπορούν να βελτιώνουν τη διάθεσή σας και να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία σας.

Ακολουθούν μερικοί ακόμα λόγοι για να βάλετε την άσκηση στο πρόγραμμά σας.

Απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας

Η ντοπαμίνη, είναι μία χημική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο καθώς δρα ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο, που είναι απαραίτητος για τα συναισθήματα της ευχαρίστησης και της ευτυχίας. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι καθώς γερνάμε, τα αποθέματα ντοπαμίνης μειώνονται, γι' αυτό πρέπει να αναζητούμε συνεχώς εμπειρίες που απελευθερώνουν την εν λόγω ουσία. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την παραγωγή ντοπαμίνης; Μα φυσικά η άσκηση.

Μειώνει το στρες

Η γυμναστική δεν μειώνει το άγχος βραχυπρόθεσμα, βοηθώντας σας να ξεχάσετε τα καθημερινά προβλήματα, αλλά συμβάλλει στη μείωση του στρες μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ασκείστε ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται και προκαλείται μία «έκρηξη» ορμονικών αλλαγών. Έτσι, το σώμα σας με τον καιρό αντιμετωπίζει καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής.

Σας γεμίζει ενέργεια

Αναμφισβήτητα υπάρχουν μέρες που αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι και η γυμναστική μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Παρόλα αυτά, δεν έχει σημασία πόσο εξαντλημένοι είστε μετά από μία κουραστική μέρα, καθώς η προπόνηση θα σας κάνει πιο ενεργητικούς και δραστήριους.

fit2

Αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων, της καριέρας, των στόχων και των φιλοδοξιών σας. Η άσκηση δεν θα βελτιώσει μόνο την εικόνα σας, αλλά θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο δυνατοί, πιο ανεξάρτητοι και πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

Μειώνει το άγχος

Εάν αισθάνεστε έντονο άγχος, η άσκηση μπορεί να είναι η καλύτερη «θεραπεία», καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ήρεμοι.

Καταπολεμά τις αϋπνίες

Η τακτική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και μπορεί επίσης να σας χαρίσει ενέργεια για να είστε πιο δραστήριοι το επόμενο πρωί.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Προθέρμανση: Οι 4 βασικές ασκήσεις πριν ξεκινήσετε την προπόνηση (pics)

Άσκηση και διαβήτης: Γιατί και πόση χρειάζεται

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου: Με πόσα λεπτά σωματικής δραστηριότητας θα τον μειώσετε