ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Με αυξημένη κατάθλιψη και άγχος οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι νέοι που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία παρουσιάζουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με εκείνους που δεν βρίσκονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του UCL.

Με αυξημένη κατάθλιψη και άγχος οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Bigstock

Η ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health, αντιπροσωπεύει την πρώτη περίπτωση τεκμηριωμένων στοιχείων που υποδεικνύουν αυξημένες περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι φοιτητές.

Εξαφάνιση της ανισότητας ψυχικής υγείας μέχρι την ηλικία των 25 ετών

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι μέχρι την ηλικία των 25 ετών, η διαφορά είχε εξαφανιστεί μεταξύ αποφοίτων και μη.

Η επικεφαλής συγγραφέας, δρ.Gemma Lewis (UCL Psychiatry) δήλωσε: “Τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε δει μια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων, επομένως υπήρξε αυξημένη εστίαση στον τρόπο υποστήριξης των μαθητών. Εδώ βρήκαμε σχετικά στοιχεία ότι οι φοιτητές μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους από τους συνομηλίκους τους της ίδιας ηλικίας που δεν είναι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα πρώτα δύο χρόνια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μια κρίσιμη στιγμή για ανάπτυξη ενός ατόμου. Επομένως εάν μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των νέων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και την ευημερία τους, καθώς και για τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα και την μακροπρόθεσμη επιτυχία τους στα επαγγελματικά”.

Διαχρονικές μελέτες και αξιολόγηση ψυχικής υγείας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την μεγάλη έρευνα Longitudinal Studies of Young People in England (LSYPE1 και LSYPE2). Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 4.832 νέοι γεννημένοι το 1989-90, ηλικίας 18-19 ετών κατά τα έτη 2007-90. Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 6.128 συμμετέχοντες που γεννήθηκαν το 1998-99, οι οποίοι ήταν ηλικίας 18-19 ετών κατά τα έτη 2016-18 (δηλαδή πριν από την πανδημία COVID-19). Και στις δύο μελέτες, λίγο περισσότεροι από τους μισούς φοιτούσαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες στις μελέτες είχαν ολοκληρώσει έρευνες σχετικά με τη γενική ψυχική τους υγεία, για τη διερεύνηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της κοινωνικής δυσλειτουργίας, σε πολλαπλά χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια των ετών.

Ανώτατη εκπαίδευση και ψυχική υγεία

Οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή διαφορά στα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους στην ηλικία 18-19 μεταξύ φοιτητών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο πανεπιστήμιο και σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και των μη φοιτητών.

Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε και αφότου ελήφθησαν υπόψη παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η εκπαίδευση των γονέων και η χρήση αλκοόλ.

Η ανάλυση υποδηλώνει ότι εάν εξαλειφθούν οι πιθανοί κίνδυνοι ψυχικής υγείας από την φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η επίπτωση της κατάθλιψης και του άγχους θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί κατά 6% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-19 ετών.

Κατανόηση των κινδύνων και της ανάγκης για περισσότερη έρευνα

Η εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ. Tayla McCloud (UCL Psychiatry) είπε: “Με βάση τα ευρήματά μας, δεν μπορούμε να πούμε το γιατί οι φοιτητές μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη και άγχος από τους συνομηλίκους τους, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με ακαδημαϊκή ή οικονομική πίεση. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των φοιτητών δεν έχει βρεθεί σε μελέτες στο παρελθόν. Επομένως εάν η συσχέτιση εμφανίστηκε πρόσφατα, μπορεί να συνδέεται με αυξημένες οικονομικές πιέσεις και ανησυχίες για την επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.

Θα περιμέναμε από τους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από τους μη φοιτητές συνομηλίκους τους, καθώς τείνουν να προέρχονται από πιο προνομιούχα υπόβαθρα κατά μέσο όρο. Υπό αυτήν την έννοια τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι κίνδυνοι ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.

Η βελτίωση της κατανόησής μας σχετικά με τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη και το άγχος αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα υγείας και είναι σαφές ότι η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των νέων μας είναι ζωτικής σημασίας”.

Πηγή: scitechdaily.com