ΥΓΕΙΑ

Δείτε την σχέση γυναικολογικών προβλημάτων & διατροφής

Το καλοκαίρι αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες περίοδος ξεκούρασης, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και διέξοδος από την ρουτίνα της καθημερινότητας που χαρακτηρίζεται από αυξημένη διάθεση για διασκέδαση, ξενύχτι, αλκοόλ και ανεπαρκή ή πρόχειρη διατροφή.

 

Δείτε την σχέση γυναικολογικών προβλημάτων & διατροφής

Συνέπεια όλων αυτών των παραγόντων σε συνδυασμό με τα μπάνια στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία αλλά και της λανθασμένης υγιεινής που ακολουθούν συχνά οι γυναίκες, π.χ. να στεγνώνει το μαγιό πάνω στο σώμα της γυναίκας, είναι να πέφτει η άμυνα του οργανισμού και οι γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς και ευαίσθητες στις λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος που συναντώνται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι διαταραχές της έμμηνου ρήσεως όπως αμηνόρροια ή αλλαγή του κύκλου έμμηνου ρήσεως , κολπίτιδες από μύκητες, τριχομονάδες και αιμόφιλο του κόλπου και τραχηλίτιδα από χλαμύδια, μυκόπλασμα ή ουρεόπλασμα που χαρακτηρίζονται από έντονη φαγούρα και αυξημένα υγρά λευκής, κίτρινης και σπανιότερα κιτρινοπράσινης απόχρωσης.

Επιπλέον παράγοντες όπως η ενδυμασία, το σεξ ιδιαίτερα χωρίς προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της περιόδου, η χρήση ταμπόν και κυρίως οι στερητικές δίαιτες που έχουν την τάση να εφαρμόζουν οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν αρκετά τον οργανισμό και το γεννητικό σύστημα με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης τέτοιου είδους λοιμώξεων.

Όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι το παν για την αποφυγή εμφάνισης τέτοιων λοιμώξεων και επιτυγχάνεται με επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και σωστή διατροφή. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, εκτός των υπολοίπων ιδιοτήτων που έχει, αυξάνει την διούρηση με αποτέλεσμα αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Η επαρκής ενυδάτωση επιτυγχάνεται όχι μόνο με την αυξημένη κατανάλωση νερού αλλά και με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό όπως καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, μπρόκολα, ντομάτα, αγγούρι και πορτοκάλια αλλά και με χυμούς, τσάι, γάλα, γρανίτες και διάφορα άλλα ροφήματα.

Η σωστή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα που να έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και κυρίως στο γεννητικό σύστημα. Μια τέτοια διατροφή θα είναι εμπλουτισμένη με γάλα, γιαούρτι, τυρί και παγωτά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά περιέχουν μη παθογόνους οργανισμούς που εγκαθίστανται στο έντερο βελτιώνοντας την μικροβιολογική χλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού.

Επίσης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όπως αναφέρω και πιο πάνω, γιατί εκτός από την επαρκή ενυδάτωση που προσφέρουν, είναι εξαιρετικές πηγές σε βιταμίνες C, E και φλαβονοειδών ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Η βιταμίνη C αυξάνει τα λεμφοκύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τέλος, ευεργετικά αποτελέσματα στην αποφυγή εμφάνισης λοιμώξεων την γεννητικών οργάνων στη γυναίκα έχει και η αυξημένη κατανάλωση ασβεστίου και σεληνίου.

Το ασβέστιο συντελεί στην ορμονική λειτουργία και βρίσκεται στο γάλα και προϊόντα γάλακτος, στο ιχθυέλαιο, στο αυγό και στα πράσινα λαχανικά. Το σελήνιο είναι συστατικό πολλών ενζύμων και λειτουργεί σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε. Βρίσκεται στα θαλασσινά, στο κρέας και στα δημητριακά.

Συμπερασματικά, η διατροφή του καλοκαιρινούς μήνες έχει άμεση συσχέτιση με την εμφάνιση λοιμώξεων στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Επιβάλλεται η σωστή διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού παράλληλα με σωστή υγιεινή της περιοχής που θα περιλαμβάνει αλλαγή του κάτω μέρους του μαγιό μετά το μπάνιο της θάλασσας, αρκετές πλύσεις της περιοχής με άφθονο νερό και τοποθέτηση ενός ρούχου ή πετσέτας σε ξαπλώστρες ή κάτω στην άμμο. Καλό θα είναι για οποιαδήποτε απορία να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας και να αποφεύγεται τα διάφορα πειράματα από μόνες σας.

Καλό καλοκαίρι!!!!!

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr