ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το αλκοόλ

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το αλκοόλ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη θεωρία ότι το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά όταν καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύουν στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, ακόμη και το αλκοόλ με μέτρο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, της συνηθέστερης μορφής αρρυθμίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 5.220 ενήλικες. Από τις 17.659 κλινικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δείγμα των ασθενών, εντοπίστηκαν 1.088 περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής. Συσχετίζοντας τα ιατρικά ευρήματα με τις συνήθειες των συμμετεχόντων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά ανάλογα με την ποσότητα.

bigstock 135968765

Μόλις 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα –ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μονάδα αλκοόλ– φάνηκε να συνδέεται με 5% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Κάθε επιπλέον μονάδα αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση 0,16 χιλιοστά στο μέγεθος του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Η συσχέτιση παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια μορφή αρρυθμίας στην οποία οι δύο επάνω θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι) πάλλονται με ακανόνιστο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύεται ομαλά το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Εκδηλώνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, ωστόσο είναι συνηθέστερη στους μεγαλύτερους ανθρώπους. Η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή θρόμβωσης.

Ο Δρ Γκρέγκορι Μάρκους, ένας εκ των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρει πως «η μελέτη παρέχει τα πρώτα τεκμήρια σε πραγματικό δείγμα του πληθυσμού ότι η καθημερινή, μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής». Μάλιστα, ο ερευνητής δηλώνει ότι εξεπλάγη από την παρατήρηση ότι μια σχετικά μικρή ποσότητα αλκοόλ επιδρά τόσο αρνητικά στη λειτουργία της καρδιάς.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Πώς θα καταλάβετε αν οι παλμοί της καρδιάς σας είναι φυσιολογικοί

Κολπική μαρμαρυγή: Για ποιες παθήσεις πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Αρρυθμία καρδιάς: Με ποια μορφή καρκίνου συνδέεται