ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Βρέθηκε σε αδύνατες γυναίκες παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την παχυσαρκία

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στην εκδήλωση του καρκίνου έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επιστήμονες και έχει αποδειχθεί ότι πράγματι είναι σημαντικός.

Καρκίνος μαστού: Βρέθηκε σε αδύνατες γυναίκες παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την παχυσαρκία

Ωστόσο, νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως φαίνεται πως ανατρέπουν τα δεδομένα, αφού αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα για τις γυναίκες ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένος ακόμη κι αν βρίσκονται μέσα στα όρια του φυσιολογικού βάρους, όπως αυτό αξιολογείται βάσει του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Αυτό συνεπάγεται ότι η υποομάδα γυναικών που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού είναι ευρύτερη απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

bigstock Woman In Lingerie Measuring He 159582200

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research, αρκετές γυναίκες με φυσιολογικό ΔΜΣ παρουσιάζουν διογκωμένα (φλεγμαίνοντα) λιποκύτταρα στον ιστό του μαστού τους, με τον δείκτη αυτόν να συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και να συνδέεται κατ’ εξοχήν με την παχυσαρκία. Ποσοστό 39% των γυναικών με φυσιολογικό ΔΜΣ που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή είτε προληπτικά είτε μετά από διάγνωση καρκίνου του μαστού, είχαν εκδηλώσει φλεγμονή στον λιπώδη ιστό του μαστού τους, η οποία είναι γνωστό ότι προωθεί την καρκινογένεση.

Με βάση τη νέα μελέτη, λοιπόν, οι γιατροί δεν πρέπει να υποτιμούν τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα για καρκίνο του μαστού απλώς και μόνο επειδή το βάρος της είναι φυσιολογικό.

«Η κατάσταση είναι παρόμοια με τον προδιαβήτη, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται ότι συνδέεται με το υπερβολικό βάρος» επισημαίνει ο Δρ Νιλ Ιγιένγκαρ, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ και βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης. «Η διαδικασία ονομάζεται μεταβο-φλεγμονή, όρος που χαρακτηρίζει την ύπαρξη φλεγμονής στον λιπώδη ιστό η οποία έχει μεταβολικές συνέπειες ακόμη και σε άτομα φυσιολογικού βάρους».

Δείτε κι αυτό:

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού: Η φωτογραφία με τα λεμόνια που έγινε viral

Καρκίνος μαστού: 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο

Καρκίνος μαστού σε νεαρή ηλικία: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Πυκνότητα μαστών & καρκίνος: Περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο