ΥΓΕΙΑ

Πρόχειρο φαγητό στην εφηβεία: Πόσο γερνάει τον εγκέφαλο

Οι νέοι που τρώνε συχνά πρόχειρο φαγητό κινδυνεύουν από πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και περιορισμένες νοητικές ικανότητες στην ενήλικη ζωή τους.

Πρόχειρο φαγητό στην εφηβεία: Πόσο γερνάει τον εγκέφαλο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία μελέτησαν 3.596 άτομα, προκειμένου να εξετάσουν αν η έκθεση σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (φαστ-φουντ) και το κάπνισμα στα πρώιμα στάδια της ζωής τους, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους στην ενήλικη ζωή τους.

Η έρευνα διήρκεσε 31 χρόνια (1980-2011) και οι ειδικοί κατέγραψαν τις συνήθειες (διατροφικές και άλλες) και τα ιατρικά δεδομένα κατά την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή των συμμετεχόντων.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είναι κανείς στην ενήλικη ζωή του, μια κακή διατροφή στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο.

bigstock Dementia 105437555

H επικεφαλής της έρευνας δρ. Suvi Rovio δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ανάγκη για την ανάπτυξη, από την εφηβική κιόλας ηλικία, στρατηγικών παρακολούθησης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών κινδύνων».

Εξετάζοντας πιο διεξοδικά τα δεδομένα η δρ Rovio ανακάλυψε ότι οι έφηβοι με υψηλή πίεση είχαν εγκέφαλο κατά 8,4 χρόνια πιο γερασμένο και καταπονημένο σε σχέση με τους εφήβους που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προσέθεταν κατά μέσο όρο 6,6 χρόνια στην ηλικία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πλήθος ερευνών που έχουν δείξει συσχέτιση της υγείας της καρδιάς και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι προκαλεί στο συκώτι σας μόλις ένα λιπαρό γεύμα

Junk food: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των νεφρών