ΥΓΕΙΑ

Ιδρώνετε περισσότερο μετά τα 40; Δείτε 6 σοβαρές αιτίες πλην της εμμηνόπαυσης

Συνήθως αποβάλλουμε μεγάλες ποσότητες ιδρώτα μετά από μια σκληρή προπόνηση ή όταν καταβάλλουμε έντονη σωματική προσπάθεια για πολλή ώρα.

Ιδρώνετε περισσότερο μετά τα 40; Δείτε 6 σοβαρές αιτίες πλην της εμμηνόπαυσης

Αν όμως είστε πάνω 40 και ξυπνάτε σε ιδρωμένα σεντόνια ή ιδρώνουν συχνά οι παλάμες σας, μπορεί να πάσχετε από κάποια ασθένεια.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες γυναίκες μετά τα 40 αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ορμονικά προβλήματα, που προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις, οι οποίες διαρκούν κατά μέσο όρο από 4 έως 8 χρόνια.

Δεν οφείλονται όμως όλες οι εφιδρώσεις στις ορμόνες. Υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν απρόβλεπτη εφίδρωση.

Δείτε 6 αιτίες που εξηγούν τις ξαφνικές υπερβολικές εφιδρώσεις:

FARMAKA

Παρενέργειες φαρμάκων

Κάποια αναλγητικά, φάρμακα για παθήσεις της καρδιάς, αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά, δηλαδή φάρμακα που παίρνουν πολλές γυναίκες άνω των 40, μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Υπολογίζεται ότι το 23% των γυναικών στην ηλικία των 40 και των 50 ετών χρησιμοποιούν αντικαταθλιπτικά, ποσοστό υψηλότερο από κάθε ηλικιακή ομάδα. Το 22% όλων των ανθρώπων που παίρνουν αντικαταθλιπτικά ιδρώνουν υπερβολικά.

AIMA

Διαβήτης

Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν κοινή αιτία εφίδρωσης. Δεν κινδυνεύουν όλοι όσοι ιδρώνουν πολύ από διαβήτη, αλλά η ηλικία των 40, η καθιστική ζωή και η αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Τα περιττά κιλά προκαλούν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερη εφίδρωση.

THYROID

Πρόβλημα στον θυρεοειδή

Ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τον μεταβολισμό σας και μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, αρρυθμίες και υπερβολική εφίδρωση. Διαταραχές του θυρεοειδούς που ξεκινούν όταν οι γυναίκες είναι στην ηλικία των 40 μπορεί να επισπεύσουν την εμμηνόπαυση.

INFECTION

Λοιμώξεις

Μία λοίμωξη είναι πιθανό να μην γίνει άμεσα αντιληπτή, π.χ. η φυματίωση εκδηλώνεται με έντονη εφίδρωση. Αν και σπάνια, η οστεομυελίτιδα, μια λοίμωξη των οστών που επηρεάζει τους σπονδύλους ή τη λεκάνη, μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Οι βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούν ενδοκαρδίτιδα ή φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων έχουν επίσης ως βασικό σύμπτωμα τη νυχτερινή εφίδρωση.

APNEA

Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ή υπνική άπνοια, η οποία οφείλεται σε απόφραξη των αεροφόρων οδών και προκαλεί επιβράδυνση ή και διακοπή της αναπνοής για κάποια δευτερόλεπτα. Είναι πιο κοινή στους άνδρες, αλλά στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μπαίνει στην εμμηνόπαυση.

CANCER

Καρκίνος

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα non-Hodgkin λεμφώματος. Άλλα συμπτώματα είναι οι διογκωμένοι λεμφαδένες, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ο πόνος στο στήθος και η δυσκολία στην αναπνοή. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, κλείστε ραντεβού με γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Εφίδρωση: Για ποια σοβαρή βλάβη μειώνει τις πιθανότητες

Αποσμητικό: Επιλέγετε το σωστό όταν...

Εμμηνόπαυση: Οι βιταμίνες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων