ΥΓΕΙΑ

Κολονοσκόπηση: Τι μπορείτε να φάτε μετά και τι όχι

Η κολονοσκόπηση είναι μια απαραίτητη –αν και δυσάρεστη– προληπτική εξέταση που αποσκοπεί στον έγκαιρο εντοπισμό του ορθοκολικού καρκίνου ή πρώιμων νεοπλασιών που μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Κολονοσκόπηση: Τι μπορείτε να φάτε μετά και τι όχι

Η κολονοσκόπηση συνιστάται σε όλους τους ενήλικες άνω των 50 ετών.

Η σωστή προετοιμασία πριν την εξέταση αλλά και η σωστή φροντίδα μετά την κολονοσκόπηση εξασφαλίζουν λιγότερη δυσφορία και ταχύτερη ανάρρωση.

Κολονοσκόπηση

Για να επανέλθει στην ομαλή λειτουργία του το πεπτικό σύστημα μετά την κολονοσκόπηση και να αποφευχθούν ερεθισμοί και επιπλοκές, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από την πλευρά του ασθενούς ως προς τις διατροφικές επιλογές που θα κάνει.

Για τουλάχιστον μία μέρα μετά την εξέταση πρέπει να αποφεύγονται οι δύσπεπτες τροφές, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες αλλά και τα πικάντικα φαγητά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα βαριά και πλούσια σε λιπαρά γεύματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και τάση προς έμετο σε περίπτωση που η εξέταση γίνει υπό την επίδραση αναισθητικού.

Επίσης, επειδή μετά την κολονοσκόπηση συνήθως παρατηρείται έντονη απελευθέρωση αερίων, θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον φούσκωμα και αέρια, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και το ποπκόρν, η καρύδα, τα ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα λαχανικά, τα φρούτα με τη φλούδα τους (π.χ. μήλο, αχλάδι) και οι σκληρές πρωτεΐνες (π.χ. μπριζόλα).

Κατάλληλες για τις ημέρες που ακολουθούν την κολονοσκόπηση είναι οι μαλακές και εύπεπτες τροφές. Μερικές καλές επιλογές μπορείτε να δείτε στην παρακάτω gallery.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι μετά την κολονοσκόπηση απαιτείται και καλή ενυδάτωση του οργανισμού, επομένως θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονο νερό.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Κολονοσκόπηση: Πότε δεν εντοπίζει τον ορθοκολικό καρκίνο

Καρκίνος παχέος εντέρου: 7 απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης