ΥΓΕΙΑ

Γιατί τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3, τα καλά λιπαρά που υπάρχουν στα παχιά ψάρια, είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς των ενηλίκων.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα ωμέγα-3 είναι ωφέλιμα και για την υγεία των παιδιών.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας παρακολούθησαν την υγεία 420 βρεφών από την γέννηση. Οι μητέρες των παιδιών είχαν ιστορικό αλλεργιών και χαμηλής κατανάλωσης ψαριών.

Μετά τη γέννηση τα βρέφη με τυχαία επιλογή είτε πήραν 650mg ιχθυελαίου σε χάπι ή εικονικό χάπι που περιείχε ελαιόλαδο, σε καθημερινή βάση για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των πέντε ετών, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και έκαναν μέτρηση της περιμέτρου της μέσης 165 παιδιών από την ομάδα παρέμβασης και 157 από την ομάδα ελέγχου.

baby eating

Τα παιδιά που είχαν πάρει ιχθυέλαια είχαν μικρότερη περίμετρο μέσης κατά 1,09 εκατοστά. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού νοσήματος.

Επίσης, τα αγόρια είχαν 21% χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς και 22% χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μεταφέρει σάκχαρα από τις τροφές προς τα κύτταρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλότερα επίπεδα της στο αίμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ωμέγα-3 «μπορεί να έχουν οφέλη αν διατηρηθούν στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Είναι μια καλή βάση για μια υγιή ζωή. Γνωρίζουμε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του εμβρύου και αυτό ενδεχομένως να βοηθούν στην εδραίωση και μιας καλής γευστικής σχέσης των παιδιών με υγιεινά τρόφιμα, όπως τα ψάρια».

Το άρθρο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ωμέγα-3 λιπαρά: 7 τροφές πιο πλούσιες από τα ψάρια (φωτο)

Καρκίνος του μαστού: Ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Εγκεφαλικό, έμφραγμα, άνοια, κατάθλιψη: Ο πολύτιμος ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων