ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά και πρόωρο θάνατο

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά και πρόωρο θάνατο

Η πρώτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ στο Μάιντς της Γερμανίας σε συνεργασία με ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Heart Journal, παρουσιάζει τους μηχανισμούς που ευθύνονται για τις αγγειακές βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ερευνητές εστίασαν στα διάφορα συστατικά στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα (αιωρούμενα σωματίδια, όζον, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου) και αναζήτησαν τους τρόπους που συμβαίνει αυτό.

Όπως διαπίστωσαν, οι σοβαρότερες καρδιαγγειακές επιπτώσεις αποδίδονται στα αιωρούμενα σωματίδια. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα η υπέρλεπτη σκόνη» αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Τόμας Μούνζελ από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ. «Τα σωματίδιά της» εξηγεί «έχουν το ίδιο μέγεθος με έναν ιό. Όταν εισέρχονται στον οργανισμό, περνούν αμέσως στο αίμα μέσω των πνευμόνων, φτάνουν στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν φλεγμονή. Η διαδικασία αυτή προωθεί την αθηροσκλήρωση και οδηγεί σε καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η αρρυθμία».

Τα επιβλαβή σωματίδια της υπέρλεπτης σκόνης σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα από τις εκπομπές των οχημάτων, των βιομηχανικών μονάδων, αλλά και διαφόρων γεωργικών εργασιών.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters, εστίασε στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να «κόψει» έναν χρόνο ζωής ή και περισσότερο, ενώ παράλληλα η βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράταση του προσδόκιμου ζωής σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική μελέτη που συνδυάζει στοιχεία για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το προσδόκιμο ζωής από 185 χώρες του κόσμου.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε κάθε χώρα καταγράφοντας τα επίπεδα μικροσκοπικών σωματιδίων (PM2,5). Τα σωματίδια αυτά εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες, ενώ η έκθεση σε αυτά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, αναπνευστικά νοσήματα και καρκίνο. Τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2,5 απελευθερώνονται από τα οχήματα, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τις γεωργικές εργασίες, τις βιομηχανικές μονάδες, αλλά και τις πυρκαγιές.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Τζόσουα Άπτε, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η μείωση του προσδόκιμου ζωής που παρατηρήθηκε λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης «είναι αρκετά μεγαλύτερη από το συνδυαστικό όφελος που θα προέκυπτε στην επιβίωση των ασθενών από τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα».

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, ακόμη και εντός των επιτρεπόμενων ορίων

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περισσότεροι από 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Απειλή για την αντρική γονιμότητα η ατμοσφαιρική ρύπανση