ΥΓΕΙΑ

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση: Πόσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Η άσκηση μπορεί να προσφέρει πιο υγιή ζωή στους ηλικιωμένους και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους, σύμφωνα με τη νέα ευρείας κλίμακας μελέτη Generation 100, την πρώτη που απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση: Πόσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Πέντε χρόνια υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης βελτίωσαν την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των συμμετεχόντων.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες προπόνησης, με την πρώτη να ακολουθεί διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης σύμφωνα με τη μέθοδο 4×4 δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η δεύτερη ακολουθούσε σταθερή, μέτριας έντασης προπόνηση 50 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα.

Στα μέλη της τρίτης ομάδας, η οποία αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου, οι επιστήμονες σύστησαν να ασκούνται σύμφωνα με τις υγειονομικές συστάσεις της Νορβηγίας, χωρίς προπονητές αλλά με τακτικούς ελέγχους υγείας και αξιολογήσεις της φυσικής τους κατάστασης.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων ήταν καλύτερες στην ομάδα της προπόνησης υψηλής έντασης μετά από πέντε χρόνια. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είχε επίσης τις μεγαλύτερες θετικές επιδράσεις στη φυσική κατάσταση», τονίζει η Δρ. Dorthe Stensvold, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο NTNU της Νορβηγίας.

Τι ισχύει όμως για το προσδόκιμο ζωής;

«Στην ομάδα της διαλειμματικής προπόνησης, το 3% των συμμετεχόντων πέθαναν μετά από πέντε χρόνια, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 6% στην ομάδα της μέτριας έντασης. Μπορεί η διαφορά να μην είναι στατιστικά σημαντική, αλλά η τάση είναι τόσο σαφής που πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα προσφέρουν καλούς λόγους ώστε να συστήσουμε την προπόνηση υψηλής έντασης στους ηλικιωμένους. Το ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ανερχόταν σε 4,5% πράγμα που μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι οι υγιείς αυτοί συμμετέχοντες ακολουθούσαν ήδη προπόνηση υψηλής έντασης πριν από την έναρξη της μελέτης», συμπληρώνει η ειδικός.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη Generation 100 κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, πράγμα που, όπως λένε, θεωρείται μοναδικό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Στη μελέτη Generation 100 η προπόνηση υψηλής έντασης αύξησε περισσότερο τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων κατά το πρώτο, τρίτο και πέμπτο έτος. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι η καλή φυσική κατάσταση συνδέεται στενά με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, πρόκειται για βελτίωση που μπορεί να εξηγεί τους λόγους που η ομάδα υψηλής έντασης φαίνεται να είχε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης», καταλήγει η Δρ. Stensvold.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Διαβάστε επίσης:

Λίπος στη κοιλιά vs. λίπος στους γοφούς: Ποιο μειώνει & ποιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πόσο

Ποδήλατο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (έρευνα)

Μακροζωΐα: 6 μυστικά για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα (εικόνες)