ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Μπορεί να αυξηθεί κατά 53% λόγω ύπνου - Τι να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ένα ακατάστατο και ασύνδετο πρόγραμμα ύπνου θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου αργότερα στη ζωή του, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Άνοια: Μπορεί να αυξηθεί κατά 53% λόγω ύπνου - Τι να κάνετε
Bigstock

Ερευνητές που συνεργάζονται με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ασυνεπή πρότυπα ύπνου είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνα με σταθερές συνήθειες ύπνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κανονικότητα του ύπνου αναφέρεται στη συνέπεια των ωρών κατάκλισης και αφύπνισης κάθε μέρα.

“Οι συστάσεις για την υγεία του ύπνου συχνά επικεντρώνονται στη συνιστώμενη συνολική διάρκεια ύπνου, που είναι 7-9 ώρες τη νύχτα, αλλά δίνεται λιγότερη έμφαση στη διατήρηση τακτικών προγραμμάτων ύπνου. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κανονικότητα του ύπνου ενός ατόμου είναι ένας σημαντικός παράγοντας ως προς τον κίνδυνο για άνοια”, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Matthew Paul Pase από το πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία.

Ύπνος και άνοια: Πώς έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 88.094 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μέση ηλικία τα 62 έτη, σε διάστημα επτά ετών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές καρπού για μια εβδομάδα για να μετρήσουν τους κύκλους ύπνου τους. Αυτές οι μετρήσεις στη συνέχεια βοήθησαν τους ερευνητές να υπολογίσουν έναν δείκτη κανονικότητας ύπνου. Για παράδειγμα, κάποιος με τις ίδιες ώρες ύπνου και αφύπνισης καθημερινά βαθμολογήθηκε με 100, ενώ κάποιος με πολύ διαφορετικούς χρόνους βαθμολογήθηκε με μηδέν.

Μετά την εξέταση των ιατρικών δεδομένων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 480 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια. Εκείνοι με τις πιο ακανόνιστες συνήθειες ύπνου διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η ομάδα είχε περισσότερο από 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει άνοια σε σύγκριση με τα άτομα με έστω μέση κανονικότητα ύπνου.

“Η αποτελεσματική εκπαίδευση για την υγεία του ύπνου σε συνδυασμό με συμπεριφορικές θεραπείες μπορεί να βελτιώσει τα ακανόνιστα πρότυπα ύπνου. Με βάση τα ευρήματά μας, τα άτομα με ακανόνιστο ύπνο μπορεί να χρειαστεί απλά να βελτιώσουν την κανονικότητα του ύπνου τους σε μέτρια επίπεδα, σε σύγκριση με πολύ υψηλά επίπεδα, για την πρόληψη της άνοιας. Απαιτείται μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας”, καταλήγει ο καθηγητής Pase.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές: studyfinds.org, eurekalert.org