ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση στο κεφάλι: 9 οδηγίες για να προλάβετε την τριχόπτωση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σε κανέναν δεν αρέσει η ξηροδερμία ή η πιτυρίδα, αλλά η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική πρόκληση.

Ψωρίαση στο κεφάλι: 9 οδηγίες για να προλάβετε την τριχόπτωση
Bigstock

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που αυξάνει υπερβολικά τον σχηματισμό δερματικών κυττάρων, τα οποία συσσωρεύονται μεταξύ τους, προκαλώντας τη δημιουργία ασημί ή κόκκινων κνησμωδών πλακών στο δέρμα.

Εάν έχετε ψωρίαση, μπορείτε να εμφανίσετε σημάδια της διαταραχής στα νύχια, στα γόνατα, στους αγκώνες και σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, περίπου το 50% των ατόμων που έχουν ψωρίαση εμφανίζουν σημάδια της διαταραχής στο τριχωτό της κεφαλής τους.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Christine Warren, εξηγεί μερικές από τις δυσκολίες που συνοδεύουν την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής και πώς να αποτρέψετε την τριχόπτωση.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση λόγω ψωρίασης

Μπορεί η ψωρίαση να προκαλέσει τριχόπτωση; Ναι, σε απόκριση στην φλεγμονή, οι θύλακες των τριχών γίνονται πιο αδύναμοι και εύθραυστοι. Σε συνδυασμό με φαγούρα και ξηροδερμία της κεφαλής, μπορεί να νιώθετε την τάση να ξύνετε ή να ξεκολλάτε τα λέπια που προκαλούνται από την ψωρίαση.

“Όταν το κάνετε αυτό, μπορεί να επιδεινώσετε την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Καθώς προσπαθείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας με το ξύσιμο, μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλείτε κάποια απώλεια μαλλιών”, η δρ. Warren.

Λόγω της φλεγμονής, τα μαλλιά μπορεί να πέσουν από μόνα τους, αλλά η περαιτέρω... ανάδευση μπορεί να επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία.

Μπορούν οι τρίχες που χάθηκαν λόγω ψωρίασης να ξαναβγούν;

Εάν η κατάσταση αντιμετωπιστεί επαρκώς, η τριχόπτωση από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συνήθως μόνο προσωρινή.

“Οι μόνοι λόγοι που πιθανώς δεν θα αναπτυχθεί ξανά είναι εάν είχατε χρόνια, σοβαρή ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής που δεν θεραπεύτηκε ή είχατε γρατσουνίσει τόσο πολύ ή είχατε κάνει τόση ζημιά, αιμορραγούσατε ή προκαλούσατε πληγές στο τριχωτό της κεφαλής σας και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλές. Αλλά αν καταφέρουμε να ηρεμήσουμε την ψωρίαση, να την αντιμετωπίσουμε και να την θέσουμε υπό έλεγχο, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούμε να κάνουμε αυτές τις τρίχες να ξαναφυτρώσουν, λέει η ίδια.

Πώς να αποτρέψετε την τριχόπτωση από την ψωρίαση

Η δρ. Warren προσφέρει συμβουλές για το πώς να ξεπεράσετε την ενόχληση και τα αισθήματα φαγούρας που σχετίζονται με την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής χωρίς να την επιδεινώσετε ή να προάγετε την τριχόπτωση.

Psoriasis-Scalp-Treatment

1. Αποφύγετε να ξύνετε ή να ξεκολλάτε λέπια με τα νύχια

“Καθώς τρίβετε ή ξύνετε το τριχωτό της κεφαλής σας, προκαλείτε σπάσιμο των τριχών σας”.

Συνολικά, θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας. Αλλά αν πρέπει να ανακουφίσετε λίγο από αυτό το αίσθημα φαγούρας, τρίψτε απαλά την περιοχή με το μαλακό μέρος των δακτύλων σας.

2. Κρατήστε τα νύχια σας κομμένα

Για να αποφύγετε να μαζέψετε ή να ξύσετε ακούσια το τριχωτό της κεφαλής σας, κρατήστε τα νύχια σας κομμένα.

“Μερικές φορές μπορεί να νιώθετε ότι είναι αδύνατο να αντισταθείτε στο ξύσιμο, αλλά θα κάνετε λιγότερη ζημιά στο δέρμα και τα μαλλιά σας εάν τα νύχια σας είναι κομμένα”.

3. Απαλή περιποίηση μαλλιών

Χτενίστε απαλά τα μαλλιά σας και μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τις τρίχες της βούρτσας ή τη χτένα σας για να σηκώσετε βίαια τα λέπια στο τριχωτό της κεφαλής σας. Επικεντρωθείτε στα ίδια τα μαλλιά σας και μην ασκείτε υπερβολική πίεση όταν χτενίζετε, λούζεστε ή στεγνώνετε.

4. Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικά σαμπουάν

Μπορούν να συνταγογραφηθούν ισχυρότερα σαμπουάν και υπάρχουν ορισμένες επιλογές χωρίς ιατρική συνταγή ειδικά για την ψωρίαση. Συχνά, αυτά τα σαμπουάν περιέχουν σαλικυλικό οξύ. Μαλακώνουν τα λέπια στο τριχωτό της κεφαλής σας και σας βοηθούν να χαλαρώσετε, ώστε να μην χρειάζεται να τα αφαιρέσετε με τη βία.

“Το σαλικυλικό οξύ διασπά τα λέπια, που βασικά είναι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος”.

5. Χρησιμοποιήστε conditioner μετά από κάθε λούσιμο

Τα φαρμακευτικά σαμπουάν μπορούν να στεγνώσουν τα μαλλιά σας, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα κοντίσιονερ μετά το βασικό λούσιμο. Κάθε φορά που τα μαλλιά σας γίνονται πιο ξηρά, θα είναι πιο εύθραυστα, γι' αυτό είναι σημαντικό να τα ενυδατώνετε με ένα καλό conditioner.

Hair-Loss-Laser-Treatment

6. Αποφύγετε το στέγνωμα με πιστολάκι

Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν στον αέρα όσο πιο συχνά μπορείτε, διότι το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ήδη στεγνό από την ψωρίαση ή το φαρμακευτικό σαμπουάν.

“Αν τα μαλλιά σας είναι πιο στεγνά από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, είναι προτιμότερο να τα αφήνετε να στεγνώνουν στον αέρα”.

7. Συνταγογραφούμενες θεραπείες με αλοιφές, λέιζερ και ενέσεις

Ένας δερματολόγος μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια σειρά από τοπικά φάρμακα που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας για να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας των ξηρών λεπιών. Τοπικά στεροειδή διατίθενται σε διάφορους τύπους, συμπεριλαμβανομένων λοσιόν, διαλυμάτων και πιο παχύρρευστων αλοιφών. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε μερικά από τα λέπια χωρίς να καταστρέψετε τα μαλλιά σας.

Αλλά για πιο δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν επίσης διαθέσιμες θεραπείες με λέιζερ χειρός και ενέσεις στεροειδών.

“Πολλοί ασθενείς χρειάζονται κάτι περισσότερο, επειδή η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής τους είναι επίμονη”.

Εάν έχετε μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθούν από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα, όχι μόνο για το τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά και για άλλα μέρη του σώματος, στα νύχια ή στις αρθρώσεις σας.

8. Φορέστε καπέλο όταν είστε έξω

Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή ή μια έξαρση της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής, επομένως θυμηθείτε να φοράτε καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.

9. Αποφύγετε το αλκοόλ και τις δραστηριότητες που προκαλούν στρες

“Ο καθένας έχει διαφορετικές αιτίες για την ψωρίαση και, δυστυχώς, αυτά δεν είναι πράγματα που μπορείτε πάντα να αποφύγετε εντελώς”, λέει η δρ. Warren.

Δεδομένου ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να είναι κοινά ερεθίσματα που προκαλούν έξαρση της ψωρίασης, είναι σημαντικό να αποφεύγετε αυτές τις αιτίες όσο μπορείτε και να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης, όταν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος.

Πηγή: clevelandclinic.org