ΥΓΕΙΑ

Τι παθαίνει η καρδιά αν εκνευρίζεστε συχνά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το αίσθημα θυμού συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με τρόπο ανθυγιεινό και θα μπορούσε να αυξήσει μακροπρόθεσμα την πιθανότητα καρδιακής νόσου, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Τι παθαίνει η καρδιά αν εκνευρίζεστε συχνά
Bigstock

“Εάν είστε άτομο που θυμώνει συχνά, τότε έχετε χρόνιους τραυματισμούς στα αιμοφόρα αγγεία σας”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Daichi Shimbo, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η ομάδα του διεξήγαγε πειράματα όπου παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων συμμετεχόντων, ενώ αυτοί βίωναν καταστάσεις θυμού, άγχους, λύπης ή ουδέτερων συναισθημάτων.

Διαπίστωσαν ότι μια θυμωμένη ψυχική κατάσταση συνδέεται με μια προσωρινή αδυναμία των αιμοφόρων αγγείων να διαστέλλονται (χαλαρώνουν) όπως θα έπρεπε. Αυτό το φαινόμενο διήρκεσε έως και 40 λεπτά μετά το τέλος του ξεσπάσματος θυμού.

“Υποπτευόμασταν εδώ και καιρό, βάσει μελετών παρατήρησης, ότι ο θυμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά. Αυτή η μελέτη σε υγιείς ενήλικες συμβάλλει στην κάλυψη ενός πραγματικού κενού γνώσης και μας δείχνει το πώς μπορεί πράγματι να συμβεί αυτό”, δήλωσε η δρ. Laurie Friedman Donze, ψυχολόγος και υπεύθυνη προγράμματος στον κλάδο Κλινικών Εφαρμογών και Πρόληψης του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI), το οποίο χρηματοδότησε την μελέτη.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association. Σε αυτήν συμμετείχαν 280 υγιείς ενήλικες κάτω των 74 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια και χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου ή άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη.

Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία στα κυρίαρχα χέρια τους και στη συνέχεια ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε πολύ προσωπικές ομιλίες ή αναγνώσεις διάρκειας 8 λεπτών που τους προκαλούσαν διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις: θυμό, λύπη, άγχος ή καθόλου αυξημένο συναίσθημα (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε ότι:

  • τα αιμοφόρα αγγεία των συμμετεχόντων δεν διαστέλλονταν επαρκώς, αφότου αυτοί βίωσαν κατάσταση θυμού
  • αυτό δεν παρατηρήθηκε σε αντίστοιχες καταστάσεις άγχους ή θλίψης

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η εξασθενημένη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων είναι συχνά πρόδρομος επικίνδυνης συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών, γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτή αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

“Είναι αυτοί οι χρόνιοι τραυματισμοί (που συνδέονται με τον θυμό) που με την πάροδο του χρόνου μπορεί τελικά να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγγειακή υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου”, δήλωσε ο δρ. Shimbo.

Είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πώς ακριβώς ο θυμός επηρεάζει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Ίσως ενεργοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τις ορμόνες του στρες ή τη φλεγμονή των αρτηριών. Μόνο περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει τους ακριβείς μηχανισμούς, πρόσθεσε.

Θα μπορούσαν οι θετικές συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η χαρά ή το γέλιο, να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του θυμού στην καρδιά; Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε επίσης να διαλευκάνει αυτό το ερώτημα.

Πηγή: healthday.com