ΥΓΕΙΑ

Τι επίδραση έχει η άσκηση στους υπερτασικούς

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η έντονη άσκηση περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή.

Τι επίδραση έχει η άσκηση στους υπερτασικούς
Bigstock

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που επιδίδονταν κάθε εβδομάδα σε έντονη σωματική δραστηριότητα είχαν χαμηλότερα ποσοστά ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας παρά την υψηλή αρτηριακή τους πίεση, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Alzheimer's & Dementia.

Παραδείγματα έντονης δραστηριότητας περιλαμβάνουν:

  • πεζοπορία σε ανηφόρα
  • τρέξιμο
  • γρήγορη ποδηλασία
  • κολύμβηση
  • αερόβιο χορό
  • σχοινάκι
  • κηπουρική

“Γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και της πιθανής καθυστέρησης της γνωστικής εξασθένησης”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Richard Kazibwe, επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Wake Forest.

Αυτή η νέα μελέτη προσφέρει μια ιδέα για το πόση άσκηση χρειάζεται για να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη, πρόσθεσε ο δρ. Kazibwe.

Πώς έγινε η κλινική δοκιμή

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε περισσότερους από 9.300 συμμετέχοντες με υπέρταση ηλικίας 50 ετών και άνω, που εγγράφηκαν στην μελέτη από περίπου 100 νοσοκομεία και κλινικές των ΗΠΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα -που δημοσιεύθηκαν το 2019- έδειξαν ότι ο αυστηρός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας γνωστικής εξασθένησης, πρόδρομο της πρώιμης άνοιας.

Γι' αυτήν τη νέα έκθεση, οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση της άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου σε αυτούς τους ανθρώπους.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων στην μελέτη ανέφερε έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ακόμη και μεταξύ των 75 ετών και άνω, σημείωσε ο δρ. Kazibwe:

“Είναι ευπρόσδεκτα τα νέα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων ενηλίκων ασχολούνται με σωματική άσκηση. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι οι ηλικιωμένοι που αναγνωρίζουν τη σημασία της άσκησης μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να ασκούνται σε υψηλότερη ένταση”.

Ωστόσο, ο προστατευτικός αντίκτυπος της έντονης άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου ήταν πιο έντονος για τα άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Πηγή: healthday.com