Υψηλή πίεση: 10 συμπληρώματα για να τη μειώσετε φυσικά
Η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν περιορίζεται πάντα στα φάρμακα.

Εκτός από την αγωγή που συστήνουν οι γιατροί, πολλοί αναζητούν φυσικές επιλογές, όπως βότανα και συμπληρώματα, για να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς τους.
Ασβέστιο
Η έλλειψη ασβεστίου έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το ασβέστιο δεν συνδέεται μόνο με την υγεία των οστών, αλλά συμμετέχει και στη ρύθμιση των λείων μυών και των νεύρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του καρδιαγγειακού συστήματος.
Μελέτη του 2019 έδειξε ότι όσοι προσλάμβαναν υψηλές ποσότητες ασβεστίου μείωσαν κατά 2,5 mm Hg τη συστολική (μεγάλη) πίεση.
Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν στην πρόσληψη 1.300 χιλιοστόγραμμων (mg) ασβεστίου την ημέρα.
Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά.

Συνένζυμο Q10
Είναι μια ουσία που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος και βοηθά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μιας πηγής ενέργειας που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη, και βοηθά στη διατήρηση του καρδιακού ρυθμού.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το συνένζυμο Q10 μπορεί να επηρεάσει θετικά την αρτηριακή πίεση. Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2018 έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,0 mm Hg.
Ιχθυέλαια
Τα ιχθυέλαια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρού οξέος που θεωρείται ευεργετικό για τον εγκέφαλο και την καρδιά.
Ανασκόπηση μελετών του 2022 έδειξε ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν 3 γραμμάρια (3.000 mg) ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά λίγο περισσότερο από 2,6 mm Hg, εάν λαμβάνονται τακτικά.
Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορείτε να τα προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά μπορείτε επίσης να τα λάβετε από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως:
- Τόνος
- Σκουμπρί
- Σαρδέλες
- Σολομός
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα ως μέρος μιας καρδιοπροστατευτικής διατροφής.

Σκόρδο
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό Antioxidants ανέφερε ότι υπερτασικοί παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 8,0 mm Hg με τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου.
Τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να αυξήσουν την αιμορραγία και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη.
Τζίντζερ
Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας προβλημάτων υγείας, από ναυτία μέχρι πόνους περιόδου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό Phytotherapy Research υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 6,4 mm Hg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,1 mm Hg σε υπερτασικούς ενήλικες.
Το τζίντζερ διατίθεται σε πολλές μορφές:
- Φρέσκο τζίντζερ
- Αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ
- Τσάι τζίντζερ
- Σκόνη τζίντζερ
- Συμπληρώματα τζίντζερ
- Εκχύλισμα τζίντζερ

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης σε ορισμένα άτομα.
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2020 στο περιοδικό Medicine έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 1,2 mm Hg κατά μέσο όρο.
Το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα ή να ληφθεί ως συμπλήρωμα. Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα με ηπατική νόσο λόγω του κινδύνου ηπατικής βλάβης.
L-αργινίνη
Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το νιτρικό οξείδιο, με τη σειρά του, είναι ένα αγγειοδιασταλτικό που προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, η αρτηριακή πίεση μειώνεται.
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε το 2016 στην επιθεώρηση Journal of Chiropractic Medicine υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα L-αργινίνης μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,2 έως 5,4 mm Hg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,7 έως 3,1 mm Hg σε ενήλικες με υπέρταση.
Μαγνήσιο
Δεδομένου ότι η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται με την υπέρταση, κάποιοι πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου ενδέχεται να μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,0 mm Hg κατά μέσο όρο.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι)
- Αποξηραμένα βερίκοκα
- Αβοκάντο
- Ξηροί καρποί
- Φασόλια

Κάλιο
Το κάλιο είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα φυσικού συμπληρώματος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα καλίου σε δόση μεταξύ 3.500 και 5.000 mg την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 4,0 έως 5,0 mm Hg.
Καλές πηγές καλίου είναι:
- Μπανάνες
- Αβοκάντο
- Μπρόκολο
- Αποξηραμένα βερίκοκα
- Πατάτες και γλυκοπατάτες
- Ντομάτες
Βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή, και έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υπέρταση τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Ανασκόπηση του 2017 έδειξε επίσης ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D.
Εκτός από τα συμπληρώματα, η βιταμίνη D βρίσκεται σε τρόφιμα όπως:
- Γαλακτοκομικά
- Λιπαρά ψάρια
- Χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με βιταμίνη D
- Φυτικό γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D
- Συκώτι
Συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε
Εκτός από τα συμπληρώματα που τη μειώνουν, υπάρχουν και συμπληρώματα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Δείτε ποια συμπληρώματα πρέπει να περιορίσετε ή να αποφεύγετε εάν δυσκολεύεστε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση:
- Άρνικα
- Πικρό πορτοκάλι (νεράντζι)
- Καφεΐνη
- Ma-huang ή Ephedra sinica
- Γκουαρανά
- Γλυκόριζα
- Βαλσαμόχορτο
Πηγή: verywellhealth