ΥΓΕΙΑ

Κόκκινο κρέας: Γιατί βλάπτει την καρδιά - Πόσο μπορείτε να τρώτε

Σινάνη Αικατερίνη

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Κόκκινο κρέας: Γιατί βλάπτει την καρδιά - Πόσο μπορείτε να τρώτε

Aνασκόπηση του 2022 εξέτασε ευρύ φάσμα μελετών που συνέδεαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο ανεξέλεγκτης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι ανήκαν στο 20% της υψηλότερης κατανάλωσης κρέατος, είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μελέτη που αξιολόγησε τις επιδράσεις της διατροφής στην αρτηριακή πίεση, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων ή περισσότερου κόκκινου κρέατος καθημερινά, αύξησε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 40%.

Επεξεργασμένο έναντι μη επεξεργασμένου κρέατος

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση όμως 17 ή περισσότερων γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά, όπως μπέικον ή λουκάνικων, αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης.

Μελέτη που παρακολούθησε άτομα που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση για 11,4 χρόνια, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο «θνησιμότητας από όλες τις αιτίες». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση 30 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την ημέρα με λευκό κρέας ή αυγά, μείωσε αυτόν τον κίνδυνο κατά 5-10%.

Τι ισχύει για τις μέτριες ποσότητες

Ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, η επίδραση είναι λιγότερο ξεκάθαρη με μικρές ή μέτριες ποσότητες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν καταναλώνεται εντός των συνιστώμενων ορίων, το μη επεξεργασμένο άπαχο κόκκινο κρέας δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Γιατί το κόκκινο κρέας είναι ανθυγιεινό για την καρδιά

Το κόκκινο κρέας, όπως το βόειο, το χοιρινό, το αρνίσιο ή το κατσικίσιο, είναι πλούσιο σε θερμίδες, περιέχει όμως θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο και απαραίτητα αμινοξέα.

Ταυτόχρονα όμως, περιέχει συστατικά που μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Κορεσμένα λιπαρά: Το κόκκινο κρέας είναι συχνά πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, ένα είδος λίπους που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, ένα φιλέτο 85 γραμμαρίων περιέχει 6 γραμμάρια, σχεδόν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO): Το TMAO είναι μια χημική ένωση που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την πέψη της χολίνης, της λεκιθίνης και της L-καρνιτίνης, κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως είναι το κόκκινο κρέας. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα αυξημένα επίπεδα TMAO στο αίμα με αθηροσκλήρωση, συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νάτριο: Η περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε νάτριο συμβάλλει άμεσα στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερο νάτριο από το μη επεξεργασμένο κρέας, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης.

Πρόσθετα: Εκτός από το νάτριο, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, περιέχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών και νιτρωδών αλάτων. Αυτά τα πρόσθετα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σίδηρος: Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Μελέτες έχουν συνδέσει ωστόσο τον σίδηρο από το κόκκινο κρέας με υψηλότερα επίπεδα αντιδραστικών μορφών οξυγόνου (ROS), μορίων που βλάπτουν τα κύτταρα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόσο κόκκινο κρέας μπορώ να τρώω;

Η ποσότητα κόκκινου κρέατος που μπορεί να καταναλώνει κάποιος, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας του, η ηλικία και η συνολική διατροφή του.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, συνιστά τον περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε 50 έως 100 γραμμάρια την ημέρα.

Πηγή: verywellhealth