ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πώς θα «διορθώσετε» την κακή σας διάθεση στο λεπτό

Όταν έχουμε τις «μαύρες» μας ή νιώθουμε πολύ πιεσμένοι από τις διάφορες εργασιακές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις, συνήθως το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε ξαπλωμένοι στο καναπέ μας.

Πώς θα «διορθώσετε» την κακή σας διάθεση στο λεπτό

Πρέπει όμως να βρούμε τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα να νικήσουμε αυτή την επιθυμία, αφού λίγη δραστηριότητα φαίνεται πως μας κάνει πολύ καλό.

bigstock Woman Traveler With Backpack H 168494492

Έχει αποδειχτεί από αρκετές επιστημονικές μελέτες ότι η συχνή γυμναστική έχει οφέλη για την ψυχική υγεία –π.χ. λιγότερο στρες και άγχος, μικρότερος κίνδυνος κατάθλιψης και εντονότερο αίσθημα ευεξίας στην καθημερινότητα– όμως νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από ερευνητές στις ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι ακόμη και ένα μεμονωμένο «ξέσπασμα» σωματικής άσκησης είναι αρκετό για να βελτιωθεί η διάθεσή μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν πώς επιδρά η γυμναστική στον εγκέφαλο με τη βοήθεια εγκεφαλικών απεικονίσεων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στις νευρολογικές μεταβολές που παρατηρούνται μετά από μία προπόνηση, βασιζόμενοι στα ευρήματα παλαιότερων μελετών με θέμα τα οφέλη της άσκησης για την ψυχική υγεία.

«Παρεμβάσεις που αφορούν τη γυμναστική εφαρμόζονται επί του παρόντος για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, από τις ήπιες γνωστικές δυσλειτουργίες και το Αλτσχάιμερ μέχρι το Πάρκινσον και την κατάθλιψη» αναφέρει η Γουέντι Σουζούκι, καθηγήτρια νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι οι άμεσες θετικές επιδράσεις της άσκησης περιλαμβάνουν κυρίως τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του στρες, αλλά και μια τόνωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδίδονται στο γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Όσον αφορά τη διάθεση συγκεκριμένα, η ψυχολογική τόνωση προκύπτει κυρίως από την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη (αδρεναλίνη).

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Brain Plasticity.

Δείτε κι αυτό:

Πέντε συμβουλές από τον «πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο»

Κατάθλιψη: Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με αυτές τις δύο μορφές άσκησης