ΥΓΕΙΑ

Αϋπνία τέλος με αυτούς τους 6 απλούς τρόπους! (vid)

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την αϋπνία κατά καιρούς. Για μερικούς όμως είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που στερεί την καλή διάθεση και την ενέργεια.

Αϋπνία τέλος με αυτούς τους 6 απλούς τρόπους! (vid)

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία συνήθως δεν αισθάνονται ξεκούραστα όταν ξυπνούν, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αϋπνία έχει σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας, στη διάθεση, την υγεία, την επαγγελματική ζωή και την ποιότητα ζωής γενικότερα.

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, με την ιδανική διάρκεια ύπνου να ποικίλλει ελαφρώς από άτομο σε άτομο.

Ένα επεισόδιο αϋπνίας μπορεί να είναι μεμονωμένο και να μην διαρκέσει πολύ, σε κάποιες περιπτώσεις όμως η αϋπνία κρατά για μήνες ή και χρόνια και τότε η διαταραχή χαρακτηρίζεται ως χρόνια.

Η αϋπνία μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή να μην οφείλεται σε κάποια άλλη διαταραχή ή ασθένεια, ή δευτεροπαθής, δηλαδή απότοκο άλλου προβλήματος.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να απολαύσετε βαθύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο:

1. Αυτο-υπνωτισμός

Οι βαθιές αναπνοές και οι τεχνικές πνευματικής χαλάρωσης βοηθούν να κοιμηθούμε ή να ξανακοιμηθούμε αφού ξυπνήσουμε. Οι ειδικοί συνιστούν να εστιάζουμε σε μια θετική εμπειρία ή εικόνα, όπως μια όμορφη παραλία, ώστε να καταπολεμήσουμε το στρες και να χαλαρώσουμε. Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αϋπνία μπορούν να ακολουθήσουν συμβουλευτική ώστε να εξασκηθούν στον αυτό-υπνωτισμό. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες.

Αϋπνία: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

2. Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η ΓΣΘ μας μαθαίνει να υιοθετούμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας ώστε να αντιμετωπίσουμε απλά ή πιο σύνθετα προβλήματα.

Αϋπνία: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

3. Καταπολέμηση της καούρας

Η καούρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αϋπνία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην τρώμε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο και να διατηρούμε το κεφάλι σε γωνία 45 μοιρών ώστε να μην υπάρχει παλινδρόμηση των οξέων. Εάν υπάρχει ευαισθησία στο στομάχι, πρέπει να αποφεύγουμε τα εσπεριδοειδή, το κρεμμύδι, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.

Αϋπνία: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

4. Γυμναστική

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine δείχνει ότι τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία μπορούν να απολαύσουν περισσότερο και πιο ποιοτικό ύπνο εάν γυμνάζονται συστηματικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 30 με 40 λεπτά γυμναστικής την εβδομάδα χαρίζουν 75 λεπτά επιπλέον ύπνου κάθε βράδυ. Η γυμναστική δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και καταπολεμά τη φλεγμονή, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο.

Αϋπνία: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

5. Περισσότερος ήλιος

Η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι που απολαμβάνουν τον ήλιο στο γραφείο τους κοιμούνται κατά μέσο όρο 47 λεπτά περισσότερο. Το φυσικό φως αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνη που παράγεται ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

Αϋπνία: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

6. Δοκιμάστε τη μέθοδο 4-7-8



Διαβάστε επίσης:

Οι 6 τροφές που «εγγυώνται» τροφική δηλητηρίαση

Κάθε πότε να πλένετε πιτζάμες, πετσέτες, σεντόνια

Γιατί δεν αδυνατίζω; Ο ρόλος του γλυκαιμικού δείκτη και η λάθος δίαιτα