ΥΓΕΙΑ

Η ζέστη μας κάνει κακόκεφους, αλλά γιατί;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μας καταβάλλουν σωματικά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που στη ζέστη γίνονται ευερέθιστοι.

Η ζέστη μας κάνει κακόκεφους, αλλά γιατί;

Σύμφωνα με επιστήμονες της Κλινικής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Επιστήμης στην Ιατρική Σχολή «Feinberg», του Πανεπιστημίου «Northwestern» των ΗΠΑ, όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πολλά άτομα είναι πιο ευέξαπτα.

Η ζέστη και ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία, αυξάνει την επιθετικότητα και την βίαιη συμπεριφορά, αλλά και τουτς κακούς τρόπους γενικά.

Tired exhausted man

Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή ποιότητα ύπνου, η αφυδάτωση και οι περιορισμοί που επιβάλλει η ζέστη στην καθημερινότητα (π.χ. η παραμονή σε κλειστό χώρο) μπορεί να συντελέσουν σε κακή διάθεση, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η έλλειψη ελέγχου σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ακόμη πιο ευέξαπτο.

Εκτός από την κακοκεφιά λόγω ζέστης όμως, μικρό ποσοστό (1-2%) των ανθρώπων παρουσιάζουν μια καλοκαιρινή εκδοχή της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Οι πάσχοντες από την συγκεκριμένη διαταραχή, εκτός από την αδιαθεσία και την κακή διάθεση, διακατέχονται από έντονο άγχος το καλοκαίρι και σπανίως εμφανίζουν και αυτοκτονικές τάσεις, καθώς δεν αντέχουν τη ζέστη και τον ήλιο.

Αν ανήκετε σε αυτούς που η καλοκαιρινή ζέστη τους αποσυντονίζει ψυχολογικά, οι εδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σας, καθώς είναι πιθανό να το μετανιώσετε αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική το καλοκαίρι: Οι συμβουλές των ειδικών για να προστατευτείτε από τη ζέστη

Πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε θερμοπληξία