ΥΓΕΙΑ

Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη

Μια σωστή διατροφή που περιλαμβάνει υγιεινές και θρεπτικές τροφές μπορεί να λειτουργήσει σαν «ασπίδα» ενάντια στην κατάθλιψη, επιβεβαιώνει μία ακόμη επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ.

Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Λος Άντζελες, οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα τουλάχιστον έξι ετών σχεδόν 1.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη με σκοπό να εξετάσουν κατά πόσο η διατροφή τους έπαιξε ρόλο στην ψυχική τους υγεία.

«Η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, σε άτομα με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, καθώς και σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο» αναφέρει μία εκ των συντακτών της μελέτης, η Δρ Λόρελ Σέριαν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. «Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως στη διατροφή, συνήθως προτιμώνται έναντι της φαρμακευτικής αγωγής κι έτσι θελήσαμε να δούμε εάν η διατροφή συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης» προσθέτει.

eutuxia

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταγράφουν αναλυτικά τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω ειδικών ερωτηματολογίων και ταυτόχρονα οι ερευνητές παρακολουθούσαν την ψυχική τους υγεία, καταγράφοντας τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης όπως το αίσθημα απελπισίας. Για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο αυτή πλησίαζε υγιεινά διατροφικά πρότυπα όπως η δίαιτα DASH ή την κατά γενική ομολογία ανθυγιεινή δυτικού τύπου διατροφή.

Από τα δεδομένα που αναλύθηκαν διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και ταυτόχρονα απέφευγαν το κρέας, τα κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη φάνηκε να διατρέχουν 11% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, όσο περισσότερο απομακρύνεται η διατροφή από το δυτικό πρότυπο και όσο πλησιάζει τη δίαιτα DASH οι πιθανότητες κατάθλιψης φάνηκε να μειώνονται αισθητά.

«Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να διαπιστωθεί ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία της δίαιτας DASH που παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία από την κατάθλιψη και συμβάλλουν περισσότερο στην υγεία του εγκεφάλου» υπογραμμίζει η Δρ Σέριαν.

Δείτε κι αυτό:

Διατροφή για κατάθλιψη: Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να αναζητήσετε

Άτυπη κατάθλιψη: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Πρόγραμμα διατροφής 12 εβδομάδων ενάντια στην κατάθλιψη

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Τα 7 πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα