ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή «κλειδί» για την υγεία του εγκεφάλου

Το γήρας σηματοδοτεί την έναρξη της εξασθένισης της γνωστικής λειτουργίας.

Η διατροφή «κλειδί» για την υγεία του εγκεφάλου

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την προστασία του εγκεφάλου.

Σε αυτές έρχεται να προστεθεί ακόμη μία, η οποία υποστηρίζει ότι με την κατάλληλη διατροφή μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γνωστική παρακμή και να προφυλάξουμε την πνευματική μας διαύγεια.

Η μελέτη έγινε στον Καναδά σε άτομα ηλικίας 45-85 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ ροής του λόγου, η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαριθμήσουν από μια λίστα όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν σε ένα λεπτό. Η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί ενδεικτικό μέτρο της εκτελεστικής λειτουργίας του λόγου, χρήσιμο για την ανίχνευση γνωστικών βλαβών.

Η Δρ. Karen Davison, διευθύντρια προγράμματος για τη διατροφή στο Πανεπιστήμιο Kwantlen της Βρετανικής Κολομβίας και ερευνήτρια του Κέντρου Πρωτοβάθμιας φροντίδας της Β. Αμερικής, υπογράμμισε τη συνέπεια των συμπερασμάτων με παλαιότερα ευρήματα, κατά τα οποία μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια (όπως φασόλια και φακές) προφυλάσσει από την εξασθένιση της γνωστικής λειτουργίας.

Η αύξηση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, συνδέεται αναλογικά με καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ λόγου, με την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Zahraa Saab, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υπενθύμισε παλαιότερες μελέτες που είχαν συσχετίσει τη φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή με τη γνωστική εξασθένιση.

Οι συμμετέχοντες με μειωμένη όρεξη, ελλιπή σίτιση και όσοι καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, κινδυνεύουν περισσότερο από υποσιτισμό, κάτι που μπορεί να φανεί και από τη δύναμη λαβής τους. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη με αδύναμη λαβή ή κακές διατροφικές συνήθειες σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες στις δοκιμασίες ροής του λόγου.

Πέραν της διατροφής, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση άλλων παραγόντων γνωστική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ακαδημαϊκής μόρφωσης, της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και του σωματικού λίπους.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη μνήμη (βίντεο)

Η καθημερινή συνήθεια που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού – Δείτε πόσο