ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Επτά βήματα για να διατηρείτε νέο τον εγκέφαλό σας

Σινάνη Αικατερίνη

Το να διατηρούμε τη νεανικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε, εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τη σωματική μας υγεία.

Επτά βήματα για να διατηρείτε νέο τον εγκέφαλό σας

Το να αποφεύγει κανείς προβλήματα υγείας, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, μπορεί να τον βοηθήσει να φαίνεται και να αισθάνεται νεότερος.

Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι επίσης σημαντικά προληπτικά μέτρα.

Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο και τη σημασία του να διατηρούμε το μυαλό μας σε εγρήγορση.

Η καλή γνωστική υγεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως είναι η άνοια, καθώς και να διευκολύνει την καθημερινότητα στα γηρατειά.

Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας.

Η νευροεπιστήμονας Jennifer Newson, αναφέρει: «Η υγεία του εγκεφάλου σας επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεστε, αισθάνεστε και ενεργείτε. Αν και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει το δικό του σημείο εκκίνησης για την περαιτέρω βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου του, υπάρχουν κάποιοι γενικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικοί. Αυτοί περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή με ολόκληρα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και την αποφυγή πρόχειρου φαγητού, την τακτική άσκηση, τον καλό ύπνο, την περιέργεια και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία στενών σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα».

Δείτε τα επτά βήματα που πρέπει να ακολουθείτε στην καθημερινότητά σας για να έχετε την καλύτερη δυνατή γνωστική υγεία.

Διαλογισμός

Το να αφιερώνετε 30 λεπτά την ημέρα στον διαλογισμό, είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλό σας, δήλωσε η Δρ. Newson.

Σύμφωνα τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioural Brain Research, αρκούν οκτώ εβδομάδες καθημερινού διαλογισμού για να μειωθεί η αρνητική διάθεση και το άγχος και να βελτιωθούν η προσοχή, η μνήμη εργασίας και η μνήμη αναγνώρισης σε ανθρώπους που δεν κάνουν τακτικά διαλογισμό.

Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Σύμφωνα με τη Δρα Newson, η κατανάλωση τροφίμων επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου.

«Η μείωση του αριθμού των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνουμε και η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες Β, D και Ε και η χολίνη, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για τη γνωστική υγεία.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Physiology έδειξε ότι έξι λεπτά υψηλής έντασης άσκησης θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός υγιούς εγκεφάλου.

Επτά ώρες ύπνου

Ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ageing έδειξε ότι επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι η βέλτιστη ποσότητα για καλή γνωστική υγεία.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Η δημιουργία ισχυρών δεσμών με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα, είναι μια σημαντική συνήθεια για τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου.

Η κοινωνικοποίηση μπορεί να τονώσει την προσοχή και τη μνήμη και να βοηθήσει στην ενίσχυση των νευρωνικών δικτύων.

Πνευματικές δραστηριότητες

Λύστε ένα παζλ, διαβάστε ένα βιβλίο, ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι ή δοκιμάστε ακόμη και βιντεοπαιχνίδια.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης.

Αποκτήστε γνώσεις

Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ενεργοποιεί τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή ο εγκέφαλος σχηματίζει νέες συνάψεις και παραμένει ευκίνητος.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση.

Είναι σαν να του δίνετε μια μεγάλη ώθηση καθώς μαθαίνετε νέες λέξεις και γραμματική, ενισχύοντας τόσο τη βραχεία όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Πηγή: express.co.uk