ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τα λιπαρά – Η «ετυμηγορία» του καρδιολόγου

Εδώ και δεκαετίες έχει επικρατήσει ο μύθος ότι τα λιπαρά οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές και μας στερούν χρόνια ζωής.

Όλη η αλήθεια για τα λιπαρά – Η «ετυμηγορία» του καρδιολόγου

Ωστόσο, όλο και πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η ζάχαρη –και όχι τα λιπαρά– είναι ο κυριότερος διατροφικός κίνδυνος που απειλεί την υγεία μας.

Στην πραγματικότητα, τα λιπαρά είναι ωφέλιμα και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών, υποστηρίζει ο καρδιολόγος Δρ Aseem Malhotra. Μάλιστα, ο ειδικός τονίζει ότι τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά –τα γαλακτοκομικά, για παράδειγμα– όχι μόνο δεν κάνουν κακό αλλά προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

bigstock Various Types Of Dairy Product 81943604

Λιπαρά vs. Ζάχαρη

Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται μια «στροφή» στα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας και διατήρησης του φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Malhotra, μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό ούτε εγγυάται την απώλεια κιλών. Ο ειδικός ισχυρίζεται ότι η σταδιακή απομάκρυνση των λιπαρών από τη διατροφή τα τελευταία 40 χρόνια περίπου έχει συμβάλει καταλυτικά στην επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει σήμερα τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αν και η θεωρία αυτή είναι αρκετά τολμηρή, ο ειδικός πιστεύει ότι υποστηρίζεται επαρκώς από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα.

Λιπαρά

Ο Malhotra συνιστά στους ασθενείς του, αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, να αποφεύγουν οποιοδήποτε προϊόν φέρει την ένδειξη «χωρίς λιπαρά» ή «με χαμηλά λιπαρά» και να επιλέγουν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και άλλες τροφές με «κακά» κορεσμένα λιπαρά, χωρίς υπερβολές και στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

«Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη»

Το 2012 δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Nature μελέτη Αμερικανών ερευνητών με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη». Ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, Robert Lustig, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την πρόσθετη ζάχαρη είναι τόσο σοβαροί που τα προϊόντα που την περιέχουν θα πρέπει να φέρουν προειδοποιητική ένδειξη.

Έπειτα από εκτενή μελέτη σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, ο Malhotra ξεκίνησε την καμπάνια Action on Sugar με απώτερο στόχο να πείσει τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει τις ποσότητες ζάχαρης που περιέχουν τα επεξεργασμένα προϊόντα.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, στα έτοιμα αρτοποιήματα, στο παγωτό και στα πατατάκια, πυροδοτούν τη μαζική παραγωγή ινσουλίνης, διαδικασία που προωθεί την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν προκύπτει από τις θερμίδες που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες αλλά από την επίδραση που έχουν αυτοί στον οργανισμό μας.

bigstock junk food culinary baking an 93991310

Λιπαρά

Το 2013, ομάδα ακαδημαϊκών ανέλυσαν στοιχεία μελέτης που είχε εκπονηθεί κατά τη δεκαετία του ’70 (Sydney Diet Heart study) και διαπίστωσαν ότι καρδιολογικοί ασθενείς που υποκατέστησαν το βούτυρο με τη μαργαρίνη παρουσίασαν μείωση 13% στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους, ωστόσο οι δείκτες θνησιμότητας αυξήθηκαν στην υπό μελέτη ομάδα.

Μία ακόμη μελέτη, η οποία είχε δημοσιευθεί το 2001 στο Lancet (Honolulu Heart Study), είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στα άτομα άνω των 60 ετών η υψηλή ολική χοληστερόλη είναι αντιστρόφως ανάλογη του κινδύνου θανάτου.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μεμονωμένα δεν αποτελούν δείκτη καλής υγείας, αλλά πρέπει να ερμηνεύονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλους βασικούς δείκτες, όπως η περίμετρος της μέσης (λίπος στην κοιλιά) και οι βιοδείκτες διαβήτη στο αίμα.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Καλή χοληστερόλη HDL: Πότε γίνεται επικίνδυνη

Οι 7 αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε 50άρης

Επηρεάζει το αβγό τη χοληστερόλη στο αίμα;