ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπάστε ένα ρόδι όχι μόνο για καλοτυχία αλλά και για βελτίωση της υγείας σας

Σπάστε ένα ρόδι όχι μόνο για καλοτυχία αλλά και για βελτίωση της υγείας σας

Από τα πιο όμορφα πρωτοχροννιάτικα έθιμα, είναι το σπάσιμο του ροδιού, ένα έθιμο είναι ευρέως γνωστό από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, ενώ η ροδιά λέγεται πως είναι από τα αρχαιότερα καλλιεργήσιμα δέντρα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχει καθιερωθεί το σπάσιμο του ροδιού και όχι ενός άλλου φρούτου από τα πολλά που μας έχει προικίσει η μητέρα φύση;

Την ίδια απορία είχα κι εγώ και άρχισα να μελετώ την συμβολή του ροδιού στην υγεία μας. Μετά το πέρας των ερευνών μου κατάληξα στο συμπέρασμα πως δικαίως το προτιμούμε για να μας κάνει ποδαρικό το νέο έτος. Εννοείται όμως πως δεν πρέπει να το θυμόμαστε μία μόνο φορά αλλά συχνότερα για να επωφεληθούμε από τις ιδιαίτερα ευεργετικές δράσεις του.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τη δράση του ροδιού στην υγεία μας

Σύμβολo γονιμότητας

Ο μύθος λέει ότι την ροδιά την προσέφερε στους ανθρώπους η θεά της γονιμότητας Ίσταρ. Προφανώς κάπως έτσι ξεκίνησε η συσχέτιση του ροδιού με τη γονιμότητα. Το ρόδι είναι πλούσιο σε φυλικό οξύ, τη βιταμίνη των εγκύων. Το φυλικό οξύ προστατεύει τα μωρά από βλάβες του νωτιαίου σωλήνα και η πρόσληψη του είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς εάν σε ένα παιδί κατά την ενδομήτρια ζωή παρουσιαστεί κάποια βλάβη στον νωτιαίο σωλήνα, πολλές φορές συνιστάται η διακοπή της κύησης, αναφέρουν οι ειδικοί. Μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις ο ιατρός μπορεί να εξακριβώσεις τις ανάγκες της εγκύου σε φυλικό οξύ. Για την προώθηση ωστόσο της καλής υγείας της μητέρας και του παιδιού, καλό θα είναι η γυναίκα να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες φυλικού οξέος ακόμη και πριν μείνει έγκυος.

bigstock 161377241

Επιπλέον το ρόδι συμβάλει θετικά

- στην σωστή κυκλοφορία του αίματος
- στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
- στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
- στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερίνης και των λιπιδίων
- στη στυτική λειτουργία στους άνδρες

Παράλληλα συνεισφέρει

- στην μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
- στη δίαιτα καθώς ένα ρόδι 100 γραμμαρίων περιέχει 68 περίπου θερμίδες.

Προσοχή!!!

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των τιμών της πίεσης σας ωστόσο προσοχή εάν παίρνεται φάρμακα. Ενδέχεται να αλληλεπιδρούν αρνητικά με το χυμό ροδιού και να επιτείνεται η δράση τους. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παίρνεται αντιυπερτασικά.

Σε ομορφαίνει είτε το επιλέξεις στο πιάτο σου, είτε ως προϊόν περιποίησης

Το ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ενώ καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε που δρούν ως αντιοξειδωτικά καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας. Τελευταία το βλέπουμε ολοένα και σε περισσότερα προϊόντα ομορφιάς (κρέμες κατά των ρυτίδων, ενυδατικές, αντηλιακά, κλπ).

Το ρόδι Ερμιόνης

Μια ξεχωριστή και με ιδιαίτερη γεύση ποικιλία ροδιού παράγεται στον δήμο Ερμιονίδας, στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Λόγω του ξηροθερμικού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα ρόδια Ερμιόνης να είναι ίσως τα καλύτερα στον κόσμο. Τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ροδιού Ερμιόνης είναι ο γλυκός χυμός, το έντονο κόκκινο χρώμα, ο αφράτος καρπός και ο μαλακός πυρήνας. Πρόσφατα μάλιστα η τοπική κοινότητα Αργολίδας προχώρησε στην απαιτούμενη διαδικασία προκειμένου να καταχωρηθεί το ρόδι Ερμιόνης ως προϊόν Π.Ο.Π., διαχέοντας παράλληλα και την ύπαρξη πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων ώστε να μιλάμε για μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην περιοχή αυτή.

Σπάστε ένα ρόδι λοιπόν και.... Καλή χρονιά γεμάτη υγεία και ευεξία!

Δώρα Τζανή Δημοσιογράφος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το φρούτο που ξυπνά το δέρμα και είναι ασπίδα για την όραση και το αναπνευστικό μας

Παχυσαρκία στην Εμμηνόπαυση: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Tι προσφέρει το ιχθυέλαιο στην εγκυμοσύνη

Links

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen