ΦΑΡΜΑΚO

Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο: Σύντομα θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα

Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο: Σύντομα θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα

Βουλευτές των κομμάτων και επιστημονικοί συνεργάτες, αποδέχθηκαν σήμερα Τρίτη την πρόσκληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για την Διακομματική Επιτροπή Φαρμάκου, και όπως όλα δείχνουν, η εν λόγω Επιτροπή θα λάβει σύντομα τη μορφή μόνιμης διακομματικής επιτροπής, κάτι που επιθυμούν, τόσο οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις όσο και η κυβέρνηση.

Στη συνάντηση ειδικότερα, μετείχαν βουλευτές των κομμάτων και επιστημονικοί συνεργάτες τους. Συγκεκριμένα:

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν οι: Σ. Παπαδόπουλος και Κώστας Μορφίδης. Από τη ΝΔ ήταν παρόντες οι: Β. Οικονόμου, Ι. Φωτήλας, Β. Κοντοζαμάνης και Κ. Γρηγοράκος. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι: Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαριώτας και Σ. Ζώτος. Από το Ποτάμι παραβρέθηκαν οι: Γ. Μαυρωτάς και οι επιστημονικοί συνεργάτες, Σ. Κουπίδης και Π. Γεωργίου. Από την Ένωση Κεντρώων μετείχαν οι Στ. Σκληβάγκος και Γ. Αποστολάκης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αν. Τάγαρης , ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δ. Πανταζής και ο σύμβουλος του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Γ. Ποδηματάς, προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα σημερινά δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαρακτήρισαν θετική την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Φαρμακευτικής Πολιτικής και καλοδεχούμενη την ενημέρωση, σημείωσαν όμως ότι η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Βουλής, ως Μόνιμη Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να έχει το θεσμικό ρόλο, τη διαχρονικότητα, το εύρος των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που ορίζονται από το νόμο και όχι ως μία άτυπη διακομματική επιτροπή.

Ο Α. Ξανθός διευκρίνισε ότι αυτό ήταν εξ αρχής στις προθέσεις του και το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής.

Στην εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, ανέφερε επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Υγείας και στο χώρο του φαρμάκου που οδήγησε στο γνωστό «πάρτι», ενώ επεσήμανε την ανάγκη θωράκισης του συστήματος για να μην διαιωνίζονται αυτές οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις.

Τόνισε ακόμα, ότι η φαρμακευτική πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές, την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν τόσο ανελαστική που δημιούργησε έντονες παρενέργειες, τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όσο και στην τσέπη των πολιτών, μέσω της συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μετακύλισης μέρους του κόστους στην κοινωνία. «Αυτές τις στρεβλώσεις, είπε ο υπουργός Υγείας, οφείλουμε να θεραπεύσουμε, επιχειρώντας μια σταδιακή αλλαγή μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος το φετινό καλοκαίρι».

Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είπε ο Α. Ξανθός, υλοποιεί μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας σε ότι αφορά την: αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας, διαπραγμάτευση τιμής, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία κτλ με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα αναλυθούν και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της υπό διαμόρφωση Διακομματικής Επιτροπής για την Φαρμακευτική Πολιτική.

Διαβάστε ακόμη:

Σήμερα η επίσημη πρώτη της Διακομματικής Επιτροπής για το φάρμακο

 

Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο & αύξηση της δαπάνης με βάση το ΑΕΠ

Η φαρμακοβιομηχανία μετά το Μνημόνιο: Επιστολή ευθύνης από ΣΦΕΕ & ΠΕΦ στην κυβέρνηση

Ξανθός: Θα αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της υγείας & του φαρμάκου - Μπορούμε, δεν είμαστε συστημικοί

Τσίπρας: ΠΦΥ, αυξηση δαπανών για την υγεία, αδήλωτη εργασία, οι προτεραιότητες μετά τον Αύγουστο

ΠΕΦ: Η στρεβλή τιμολόγηση, οδηγεί στον αργό θάνατο της φαρμακοβιομηχανίας & η κυβέρνηση παρατηρητής

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

 

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

 

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen