ΥΓΕΙΑ

Σωματότυπος «μήλο»: Για ποιες 2 παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Ακόμη κι αν ο δείκτης μάζας σώματός σας βρίσκεται μέσα στα όρια του φυσιολογικού, η υγεία σας ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε την τάση να συσσωρεύετε το περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σωματότυπος «μήλο»: Για ποιες 2 παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Ο λόγος είναι ότι η κατανομή λίπους στο σώμα φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο από το ίδιο το σωματικό βάρος, γι’ αυτό και αρκετοί επαγγελματίες υγείας δεν λαμβάνουν πλέον υπόψη τον ΔΜΣ για την αξιολόγηση των ασθενών τους, αφού θεωρούν ότι η χρησιμότητά του είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA, τα οποία βασίστηκαν σε περισσότερους από 430.000 ανθρώπους, όσοι ανήκουν στον σωματότυπο «μήλο», δηλαδή έχουν αρκετό κοιλιακό λίπος, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη, ενώ επίσης έχουν σε γενικές γραμμές υψηλότερη πίεση και χοληστερίνη σε σύγκριση με όσους ανήκουν στο σωματότυπο «αχλάδι», όπου η μέση είναι λεπτή και το λίπος συσσωρεύεται στους μηρούς και στους γλουτούς.

bigstock 148286855

Το λίπος της κοιλιάς επεκτείνεται εσωτερικά στα ζωτικά όργανα και παράλληλα παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και τα επίπεδα του σακχάρου.

Μέχρι τώρα, ο σωματότυπος «μήλο» είχε συνδεθεί με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία μόνο στο πλαίσιο μελετών παρατήρησης, όμως τώρα για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν μια βαθύτερη αιτιώδη συνάφεια. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, οι άνθρωποι που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να «αποθηκεύουν» το λίπος στην κοιλιά τους αντί για άλλα σημεία του σώματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Έτσι, η αναλογία μέσης-γοφών αναδεικνύεται σε ακριβέστερο «δείκτη πρόβλεψης» της μελλοντικής υγείας από τον ΔΜΣ.

Διαβάστε επίσης:

Ενδόμορφος, μεσόμορφος, εκτόμορφος: Ποιας σταρ το σωματότυπο έχεις;

Ακριβέστερος από το Δείκτη Μάζας Σώματος ο δείκτης SBSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ