ΥΓΕΙΑ

Στρες στην εγκυμοσύνη: Γιατί υπονομεύει την υγεία του παιδιού

Οι γυναίκες που νιώθουν έντονο άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψουν την υγεία του εμβρύου.

Στρες στην εγκυμοσύνη: Γιατί υπονομεύει την υγεία του παιδιού

Η αιτία βρίσκεται στην ενεργοποίηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη των οργάνων του παιδιού και υπονομεύει την υγεία του.

Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ινστιτούτο Max Planck του Μονάχου, ο πλακούντας της μητέρας που βιώνει μακροχρόνιο στρες απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβρύου, προκαλώντας προβλήματα στα όργανα που ωριμάζουν με φυσιολογικούς ρυθμούς.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει ένα αγέννητο μωρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κατανοητός ο μηχανισμός.

depy

Η ερευνήτρια Pearl La Marca-Ghaemmaghami, από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, δήλωσε στη MailOnline: «Γνωρίζουμε από προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ γυναικών που αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους στην εγκυμοσύνη και επιπτώσεων στα παιδιά αργότερα στη ζωή τους, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Η έρευνά μας προσπάθησε να εντοπίσει πώς συμβαίνει αυτό και ανακαλύψαμε ορμονικές αλλαγές στο αμνιακό υγρό των μητέρων που υπέφεραν από έντονο, μακροχρόνιο στρες» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, μια μικρή ποσότητα κορτιζόλης εισέρχεται στο αμνιακό υγρό -το προστατευτικό υγρό στον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το αναπτυσσόμενο μωρό στη μήτρα- και επιδρά στην ανάπτυξη του μωρού.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτή η ορμόνη μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβρύου και να ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσής του σε περίπτωση πρόωρου τοκετού. Όταν υπάρχει έντονο άγχος όμως, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

«Η υπερβολική επιτάχυνση της ανάπτυξης μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της σωστής ωρίμανσης των οργάνων», αναφέρει η Ulrike Ehlert, ψυχολόγος στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 34 υγιείς εγκυμονούσες που υποβλήθηκαν σε αμνιοπαρακέντηση, μια αγχωτική διαδικασία για την έγκυο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός της εκκρίνει κορτιζόλη.

Στόχος ήταν να ελέγξουν αν το βραχυπρόθεσμο στρες προκαλεί απελευθέρωση κορτιζόλης στον πλακούντα.

Η ομάδα συνέκρινε το επίπεδο κορτιζόλης στο σάλιο των μητέρων με το επίπεδο CRH (κορτικοεκλυτίνη) στο αμνιακό υγρό και δεν βρήκε καμία σύνδεση, δηλαδή δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος βλάβης στο μωρό.

«Το μωρό προφανώς παραμένει προστατευμένο από αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση οξείας, βραχυπρόθεσμης πίεσης στη μητέρα», δήλωσε η Ehlert.

Ωστόσο, η ομάδα αξιολόγησε τα μακροπρόθεσμα επίπεδα στρες των μητέρων -μέσω ερωτηματολογίου- και βρήκε μια σύνδεση μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έντονο στρες και αύξησαν τα επίπεδα CRH στο αμνιακό υγρό τους.

«Εάν η μητέρα πιέζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το επίπεδο CRH στο αμνιακό υγρό αυξάνεται», δήλωσε η La Marca-Ghaemmaghami.

Αυτή η υψηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης του στρες επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι ψυχολόγοι προτείνουν στις μέλλουσες μητέρες που υποφέρουν από μακροχρόνιο άγχος να αναζητούν θεραπεία για την ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως, ότι οι ισχυροί δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ της μητέρας και του παιδιού μετά τον τοκετό μπορούν να εξουδετερώσουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Νέα στοιχεία για τον ρόλο τους στον αυτισμό

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ