ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια ούρων: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες με παραπανίσια κιλά

Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι ένα κοινό πρόβλημα που συνοδεύεται από σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση, καθώς προκαλεί συχνά αμηχανία και αίσθημα ντροπής.

Ακράτεια ούρων: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες με παραπανίσια κιλά

Είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Αρκετοί τροποποιήσιμοι παράγοντες συνδέονται με την ακράτεια ούρων, όπως η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επισκόπηση (μετα-ανάλυση), τροποποιήσιμο παράγοντα για την ακράτεια ούρων αποτελεί και το περιττό σωματικό βάρος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές έπειτα από ανάλυση παλαιότερων επιστημονικών μελετών, οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που ξεπερνούν τον φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ακράτεια ούρων.

Συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5 έως 24,9), για όσες ήταν υπέρβαρες (ΔΜΣ 25 έως 29,9) ο κίνδυνος ακράτειας υπολογίστηκε αυξημένος κατά ένα τρίτο, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες (ΔΜΣ 30 και άνω) φάνηκε να είναι διπλάσιος.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη κλινικής καθοδήγησης των υπέρβαρων γυναικών όχι μόνο για να βελτιώσουν τη μεταβολική τους υγεία, αλλά και για να αποφύγουν την αποδυνάμωση των μυών του πυελικού τους εδάφους, η οποία οδηγεί στην ακράτεια ούρων.

«Γνωρίζουμε ότι η ακράτεια αποτελεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των γυναικών νεότερης ηλικίας» αναφέρει η Τέιλα Λάμερτον από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. «Αναγνωρίζοντας το υπερβολικό βάρος ως παράγοντα κινδύνου για την ακράτεια θα μπορέσουμε να συμβουλεύσουμε καλύτερα τους πάσχοντες, ενώ τα ευρήματά μας αποτελούν μια βάση για να εξετάσουμε περαιτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που θα στοχεύουν στην πρόληψη και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ακράτειας» προσθέτει.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Obesity Reviews.

Διαβάστε επίσης:

Ούρα & υγεία: Ανησυχητικές αλλαγές στο χρώμα & στη συχνότητα

Ακράτεια ούρων: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ