ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι τροφές που μας πάνε κατευθείαν για γλυκό ύπνο

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, αλλά και άλλοι οι οποίοι δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου. Γενικά, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, και δεν μπορούν να κοιμηθούν μια «λογική» ώρα.

Αυτές είναι οι τροφές που μας πάνε κατευθείαν για γλυκό ύπνο

Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε τα αμέτρητα οφέλη που προκύπτουν ύστερα από έναν ξεκούραστο ύπνο: Ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλεί ευεξία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναζωογονεί το δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση αίματος και για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πλέον και με τη βούλα της επιστήμης τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα τρόφιμα που βοηθούν για έναν πιο ξεκούραστο και ανάλαφρο ύπνο:

Ψάρια

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Νέα Υόρκη (Annals of the New York Academy of Sciences), τα περισσότερα ψάρια, και ειδικά ο σολομός και ο τόνος, διαθέτουν Β6 η οποία είναι απαραίτητη για να παραχθεί η μελατονίνη (ορμόνη που προκαλεί υπνηλία και πυροδοτείται στο σκοτάδι).

bigstock 167266478

Ρύζι Γιασεμιού

Το ρύζι γιασεμιού, όπως το Μπασμάτι, είναι εξαιρετικά αρωματικό και καλλιεργείται στους πρόποδες των Ιμαλάϊων. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition), οι άνθρωποι που έτρωγαν πιάτα λαχανικών πλούσια σε υδατάνθρακες και έβαζαν σάλτσα ντομάτας στο ρύζι, αν το απλό ρύζι (με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) το αντικαθιστούσαν με ρύζι γιασεμιού (με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη), θα κοιμόντουσαν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Παρόλο που οι συγγραφείς δεν είναι σίγουροι για το πώς συμβαίνει αυτό, θεώρησαν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης που ενεργοποιούνται από τα γεύματα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αύξησαν την αναλογία της θρυπτοφάνης (ορμόνη που επάγει τον ύπνο) σε σχέση με άλλα αμινοξέα στο αίμα, επιτρέποντας αναλογικά μεγαλύτερη εισροή προς τον εγκέφαλο.

Χυμός κερασιού

Σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε, ο πλούσιος σε μελατονίνη χυμός κερασιού φάνηκε να βοηθά στον ύπνο. Όταν οι ενήλικες με χρόνια αϋπνία έπιναν ένα φλιτζάνι χυμό κερασιού δύο φορές την ημέρα, παρατήρησαν σε κάποιο βαθμό ανακούφιση από τα προβλήματα της αϋπνίας τους.

bigstock Cherries Cherry Cherries In 192529117

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα διαθέτουν υγιείς δόσεις ασβεστίου - και υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι το έλλειμμα ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.

Προϊόντα Ολικής Αλέσεως

Τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι, κριθάρι και άλλα δημητριακά ολικής είναι γεμάτα μαγνήσιο και η κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας μαγνησίου, μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα, όπως ανέφερε το Περιοδικό της Ορθομοριακής Ιατρικής (Journal of Orthomolecular Medicine).

Λάχανο

Εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα λάχανα καi οι λαχανίδες, διαθέτουν επίσης υγιείς δόσεις ασβεστίου. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να δημιουγήσει δυσκολία στον ύπνο.

Μπανάνα

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Περιοδικό στη Νέα Υόρκη (Annals of the New York Academy of Sciences), οι μπανάνες, εκτός από το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε κάλιο, αποτελούν επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μελατονίνης (ορμόνη που προκαλεί ύπνο και πυροδοτείται στο σκοτάδι).

bigstock A Banch Of Bananas And A Slice 190648210

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια ενισχύουν τη βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μελατονίνης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Περιοδικό στη Νέα Υόρκη (Annals of the New York Academy of Sciences).

Πηγή: Λόγω Διατροφής

Διαβάστε ακόμη:

Κοιμάστε πολλές ώρες; Είναι πιο πιθανό να δείτε εφιάλτεςΔείτε πόσο πρέπει να κοιμάστε για να αποφύγετε το λίπος στην κοιλιά

Ποια βραδινά σνακ δεν θα σας χαλάσουν τον ύπνο

Ο χυμός που σας «χαρίζει» 90 λεπτά επιπλέον ύπνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ