ΥΓΕΙΑ

Μελατονίνη & αϋπνίες: Τι πρέπει να προσέχετε

Πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ αναφέρουν ανεπάρκεια ύπνου, κοιμούνται δηλαδή λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Μελατονίνη & αϋπνίες: Τι πρέπει να προσέχετε

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη υγεία, όσο η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύεται.

Πολλές είναι οι αιτίες που προκαλούν ανεπάρκεια ύπνου και άλλες τόσες είναι οι θεραπείες που υπόσχονται την επίλυση του προβλήματος. Μία από αυτές είναι η μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Όταν λαμβάνεται έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο -όταν δηαλδή το σώμα μπαίνει φυσιολογικά στη φάση παραγωγής μελατονίνης- το συμπλήρωμα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

melatonini upnos

Είναι όμως ασφαλές, ειδικά όταν λαμβάνεται κάθε βράδυ; Όχι απαραίτητα, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, η μελατονίνη είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται για μικρά χρονικά διαστήματα και ωστόσο η έλλειψη πολυετών μελετών δεν επιτρέπει την μακροχρόνια λήψη, καθώς είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo πάντως, είναι απίθανο να προκαλέσει εξάρτηση, κάτι που συμβαίνει με άλλα βοηθήματα για τον ύπνο.

Παρόλα αυτά, δεν συστήνεται η μακροχρόνια λήψη, καθώς τα προβλήματα ύπνου συχνά προκαλούνται από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως η άπνοια. Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, πρώτα να αξιολογούνται από γιατρό, ο οποίος θα ορίσει και την κατάλληλη δοσολογία μελατονίνης.

Η τυπική δόση 3-10mg είναι υψηλότερη από αυτή που πραγματικά χρειάζονται οι περισσότεροι ασθενείς.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Έξι σνακ για εγγυημένα καλύτερο ύπνοΈξι σνακ για εγγυημένα καλύτερο ύπνο

Ο χυμός που σας «χαρίζει» 90 λεπτά επιπλέον ύπνου

Μελατονίνη: Ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της υπέρτασης